Beter slapen

U bevindt zich hier: Homepage > De Herstelwerkplaatsen > Beter slapen  

Beter slapen

Pak je slaapproblemen aan! In deze training kun je direct aan de slag met oefeningen om je slaap te verbeteren, minder te piekeren, beter te leren ontspannen en op een andere manier te leren denken. Het zijn technieken die je kunnen helpen om beter te leren slapen en lekkerder in je vel te zitten. De training bestaat uit voorbereidend lezen, slaap registratie en veel doen. Je oefent vooral met manieren om je slaapgewoonten te veranderen.

Goed slapen is voor veel mensen zeer belangrijk. Je wilt je overdag fit voelen en niet slaperig of uitgeblust. Bovendien is waken snachts niet prettig. Maar hoe doe je dat, goed slapen? In deze training staat de vraag centraal: ‘Hoe zit mijn slaap in elkaar en hoe leer ik controle te krijgen over zaken die mijn slaap beïnvloeden? ’De training gaat in op normale slaap, slapeloosheid, factoren die de slaap negatief beïnvloeden, vaardigheden om de slaap positief te beïnvloeden en denkbeelden over slaap.

Doelstelling van de training

De training richt zich op het voorkomen van chronische slapeloosheid en het verminderen van bestaande slapeloosheid. Door slapeloosheid aan te pakken kunnen problemen in het dagelijks functioneren voorkomen worden, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid, beperking van sociale activiteiten. Bovendien kunnen psychische problemen zoals somberheid voorkomen of beperkt worden.

Deze training is opgezet om de volgende doelen te bereiken:

  • Je krijgt inzicht in de kwaliteit en kwantiteit van je eigen slaap;
  • Je bent in staat controle uit te oefenen op de factoren die de slaap negatief beïnvloeden;
  • Je leert vaardigheden om je slaap positief te beïnvloeden.

De groep

De werkwijze is een afwisseling van onderlinge gesprekken, blokjes theorie, korte oefeningen. De begeleiding, die bestaat uit een GGZ hulpverlener en een ervaringsdeskundige, streven naar een werksfeer die veilig, vertrouwd en respectvol is.
De training bestaat uit zeven bijeenkomsten van twee uur. De eerste bijeenkomst is om verwachtingen uit te wisselen, informatie te delen, werkboek te bekijken, elkaar te leren kennen en definitief te besluiten tot deelname. De training is een Klacht gerichte mini interventie ontwikkelt door het Trimbos Instituut.


Kosten

€12,50 voor het werkboek.