Contrast
Onderstrepen

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS)

Schokkende gebeurtenissen kunnen psychologische trauma's veroorzaken. Bij mensen met een PTSS verminderen emoties als verdriet of kwaadheid niet. Zij krijgen vaak ook lichamelijke klachten.

Oorzaak PTSS

Schokkende gebeurtenissen zoals een ongeluk, geweld of een natuurramp veroorzaken een trauma. Vroeger bedoelden we met een trauma vooral een lichamelijke verwonding, maar tegenwoordig weten we dat er ook psychische verwondingen bestaan. Dat noemen we psychologische trauma’s of psychotrauma’s. Net als lichamelijke verwondingen helen deze psychische trauma's meestal vanzelf. Meer dan 90% van de mensen die een psychotrauma doormaakt, heeft geen blijvende psychische schade.

PTSS kenmerken

Meestal is het leven van mensen direct na een psychotrauma ontregeld. Zij kunnen dan een wat wezenloze indruk maken, alsof zij er niet helemaal bij zijn. Pas als de eerste schok achter de rug is, komen de emoties los. Dat zijn vrijwel altijd verdriet en kwaadheid of een mengeling van beide. Deze verschijnselen zijn normale reacties. Maar soms blijven de verschijnselen langdurig bestaan: de verschijnselen verdwijnen niet en worden ook niet minder. Dat heet een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Bij een PTSS horen ook verschijnselen van stress: je krijgt lichamelijke en/of psychische klachten.

Behandeling van PTSS

Men schat dat ongeveer 80% van alle mensen gebeurtenissen meemaakt die als buitengewoon naar en heftig ervaren kunnen worden. PTSS komt bij 5 tot 10% van hen voor. Bij sommige gebeurtenissen is de kans op een PTSS groter dan bij andere gebeurtenissen.

Meer weten over de PTSS-behandeling?

Card image cap

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: