Je biedt op een laagdrempelige manier ondersteuning bij herstel en geeft vertrouwen en steun.
Een ervaringsdeskundige zorgt ervoor dat er een veilig, oordeel- en diagnosevrije ruimte gecreëerd wordt. Hierdoor kunnen deelnemers hun veerkracht vergroten en zelf werken aan hun herstel.
De ervaringsdeskundigen geven, zowel op locatie als online, cursussen en herstelgroepen, voorlichting over ervaringsdeskundigheid en delen herstelverhalen. Ervaringsdeskundigen zijn geschoolde professionals die weten hoe ze mensen met psychische uitdagingen kunnen ondersteunen in het verkrijgen van hoop en meer regie over hun leven.
Ze dragen niet alleen zorg voor het programma en het draaiende houden van de Herstelacademie. Ook denken ze mee in beleid en zorgen ze ervoor dat de visie met betrekking tot herstelondersteunende zorg binnen en buiten GGZ NHN uitgedragen wordt.
Om ervaringsdeskundige te worden is het van belang om jouw ervaringskennis, dat wil zeggen de ervaringen die je in het verleden hebt opgedaan met psychisch lijden en ontwrichting van je leven, gaat ontwikkelen naar ervaringsdeskundigheid.
Daarvoor is het eerst nodig om hetgeen wat er is gebeurd goed te hebben verwerkt. Dat je aan je herstel hebt gewerkt en al langere tijd stabiel bent. Om als ervaringsdeskundige jouw kennis goed in te kunnen zetten, moet je voldoende afstand hebben tot de ontwrichtende gebeurtenissen.
Hierbij helpt, naast therapie, ook het deelnemen aan herstelgroepen, het maken van een WRAP (wellness recovery action plan), lezen van (zelfhulp)boeken en het volgen van cursussen over ervaringsdeskundigheid
Om van ervaringskennis naar ervaringsdeskundigheid te gaan, zijn er meerdere opleidingen op verschillende niveaus te volgen. Als je bij GGZ NHN aan de slag wil, moet je een WRAP hebben gemaakt.
Meld je aan voor onze voorlichtingsavondZonder relevante werkervaring en een afgeronde opleiding (Howie the Harp of de Associate Degree in Zorg en Welzijn) kun je solliciteren door mee te doen aan de Talententuin.
Mét relevante werkervaring en de afgeronde opleiding, Howie the Harp of de Associate Degree in Zorg en Welzijn, kun je een open sollicitatie sturen naar Liesbeth de Vlieg, manager van de Herstelacademie: l.devlieg@ggz-nhn.nl.
GGZ NHN organiseert eens per jaar de Talententuin. Dit is de sollicitatieprocedure waarin we nieuwe ervaringsdeskundigen voor de Herstelacademie werven. We kijken samen of er een match is, en of je kunt en wil werken als ervaringsdeskundige op een van de Herstelacademies.
Je hoeft voor dit traject nog geen volwaardig ervaringsdeskundige te zijn, maar relevante cursussen, (vrijwillers-) werkervaring en goed zicht hebben op je eigen herstelproces helpen zeker mee.
Het traject bestaat uit een aantal selectiemomenten:
Tijdens de Talententuin volg je zeven lesdagen, waarbij je kennis maakt met de inhoud en vorm van het werk op de Herstelacademie. Je maakt een portfolio waarin je beschrijft wat je geleerd hebt.
Tot slot voer je een portfoliogesprek en geef je een eindpresentatie waarin je jouw ontwikkeling toelicht. Vervolgens hoor je of je wordt uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek.
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Dieuwke van Diepen (d.vandiepen@ggz-nhn.nl).
De meeste ervaringsdeskundigen werken op de Herstelacademies in Alkmaar, Hoorn, Schagen of Den Helder. Ook hebben we een kleine groep ervaringsdeskundigen die werken voor de divisies jeugd & gezin en acuut & forensisch.
Wil jij je graag aanmelden voor de Talententuin van GGZ Noord-Holland-Noord, maar wil je eerst weten wat je kunt verwachten en hoe het traject in elkaar zit? Meld je dan aan voor een van onze voorlichtingsavonden in Alkmaar, Hoorn of Schagen.
Hiervoor kun je mailen naar ervaringsdeskundige Dieuwke van Diepen (d.vandiepen@ggz-nhn.nl).
Datum | Tijd | Locatie |
Dinsdag 19 november 2024 | 19.30 – 20.30 uur (uitloop tot 21.00) | Oude Hoeverweg 10, Alkmaar |
Donderdag 12 december 2024 | 19.30 – 20.30 uur (uitloop tot 21.00) | Wilhelminalaan 2, Hoorn |
Maandag 27 januari 2025 | 19.30 – 20.30 uur (uitloop tot 21.00) | Piet Ottstraat 2, Schagen |
Als ervaringsdeskundige zet je jouw eigen ervaringskennis met psychiatrische problemen op een professionele manier in om anderen te ondersteunen. Je werkt op een van de 6 Herstelacademies van GGZ NHN waar onze cliënten en naastbetrokkenen werken aan hun herstel. Het is een plek waar ervaringsverhalen worden gedeeld en waar cursussen en trainingen worden gegeven die cliënten en hun naasten helpen met het werken aan herstel en zelfredzaamheid.
Meer weten over de Herstelacademie en het aanbod?
“Als ervaringsdeskundige kan ik vanuit eigen ervaring mensen steun bieden. Het kan voor een cliënt heel fijn zijn om te praten met iemand die weet wat je doormaakt."
"Op de herstelacademie verwachten we dat de cliënt input levert; de kennis en kracht van de cliënt worden aangeboord."
"Je voelt dat GGZ NHN grote waarde hecht aan ervaringsdeskundigen en het multidisciplinaire hoog in het vaandel heeft staan."
Wij zijn 2200 mensen die allen op eigen wijze bijdragen aan betere geestelijke gezondheidszorg voor onze klanten. GGZ Noord-Holland-Noord bestaat ondertussen zo’n 85 jaar en houdt zich vanaf oprichting al bezig met vermaatschappelijking van de GGZ en het ontwikkelen van allerhande nieuwe methoden. Dat wij bekend staan als innovatieve GGZ maakt ons trots, maar niet lui. Er is immers nog zoveel te verbeteren in de nationale en internationale geestelijke gezondheidszorg.
Heb je een vraag over een van onze vacatures of staat er momenteel geen interessante vacature voor jou tussen, maar heb je wel interesse om bij GGZ NHN te werken? Bel, mail of whatsapp met een van onze recruiters:
Charis Nieuwenhuis tel: 06 33 05 23 25 of mail |
||
Sebastiaan van Bruggen tel: 06 30 66 23 42 of mail |
Of vul onderstaand contactformulier in.
Heb je een vraag over je sollicitatie of over de sollicitatieprocedure, neem contact op met onze P&O Servicedesk op:
Telefoonnummer
072 531 27 77
Leuke vacature gezien en heb je er inhoudelijk vragen over? Je kunt de contactpersoon die genoemd staat in de vacature altijd bellen!