Contrast
Onderstrepen

Dwangstoornis of dwangneurose

Als dwangmatige handelingen het dagelijks leven van iemand overheersen, noemen we dat een dwangstoornis.

Dwanggedachten

Iedereen heeft vaste gewoonten en routines. Zo controleren veel mensen het gas, het licht en de sloten voordat ze naar bed gaan terwijl ze eigenlijk weten dat het gas en het licht uit zijn en de deur op slot is. Die extra controle geeft een gevoel van veiligheid. Bij vertrek voor een vakantie controleren veel mensen hun huis extra goed. Soms rijdt iemand zelfs nog een keer terug om te zien of het gas echt uit is en de deur op het nachtslot. Dit soort herhalingsgedrag is normaal.

Obsessief compulsieve stoornis (OCS)

Als iemand hier een groot deel van de dag mee bezig is en de angst en onveiligheid diens leven gaat beheersen, is dat geen normale vorm van controle of herhaling meer. We spreken dan van een dwangstoornis of obsessieve compulsieve stoornis (OCS).

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 656 50 10 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: