Contrast
Onderstrepen

Sociale angst

Mensen met een sociale angststoornis hebben angsten en vermijden sociale situaties. Het belemmert hen sterk in de dagelijkse dingen waarbij ze contact hebben met andere mensen.

Veel mensen vinden het vervelend om een praatje voor een groep mensen te houden of om op een verjaardag als enige onbekende aanwezig te zijn. Ze worden dan zenuwachtig en gespannen. Dat is heel normaal. In sociale situaties worden we als het ware gewaarschuwd op onze hoede te zijn, omdat we niet weten hoe anderen zullen reageren. Die angsten gaan vaak gepaard met lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, zweten, trillen, duizeligheid en een versnelde ademhaling.

Sociale fobie

Bij sommige mensen ontwikkelen die angsten zich tot een paniekaanval. Als dat vaak voorkomt, willen die mensen sociale situaties uit de weg gaan. Het dagelijkse leven kan daar behoorlijk onder lijden. Als zulke angsten regelmatig terugkeren, noemen we dat een sociale fobie.

Behandeling sociale angst

Ongeveer 5 tot 15% van de mensen heeft gedurende het leven last van een sociale fobie. Een sociale fobie komt ongeveer 1,5 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is een chronische aandoening. Als de sociale fobie niet wordt behandeld, kunnen er in de loop van de tijd ook andere psychiatrische stoornissen ontstaan, zoals depressie en verslaving. De ernst van de klachten kan wisselen: men heeft dan de ene periode meer klachten dan andere perioden.

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 656 50 10 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: