Contrast
Onderstrepen

Persoonlijkheidsstoornis

Bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn iemands persoonlijke eigenschappen zo extreem geworden dat ze hinderlijk worden. Niet alleen voor die mensen zelf, maar ook voor hun familie, vrienden of collega's.

Ieder mens heeft een persoonlijkheid. Het is niet zo makkelijk te beschrijven wat een persoonlijkheid precies is. Je zou het kunnen omschrijven als iemands toestand, eigenschappen en karaktertrekken.

We spreken van een persoonlijkheidsstoornis als:

  • Iemands persoonlijke eigenschappen extreem en daardoor voor die persoon hinderlijk worden.
  • Iemands gedrag zichzelf en/of de omgeving niet slechts af en toe, maar vrijwel voortdurend last bezorgt.

Soorten persoonlijkheidsstoornis

Iemand met een persoonlijkheidsstoornis heeft een vast patroon van persoonlijkheidstrekken. Daardoor kan diegene zijn gedrag niet goed aanpassen aan wisselende omstandigheden. Een persoonlijkheidsstoornis is een psychiatrische aandoening en kent drie hoofdgroepen:

  • Mensen met vreemd en excentriek gedrag, die vaak een teruggetrokken bestaan leiden. Hieronder vallen de paranoïde persoonlijkheidsstoornis, schizoïde persoonlijkheidsstoornis en schizotypische persoonlijkheidsstoornis.
  • Mensen die sterk emotioneel en onvoorspelbaar reageren en daarmee juist op de voorgrond treden. Hieronder valt de antisociale persoonlijkheidsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornis, theatrale persoonlijkheidsstoornis en narcistische persoonlijkheidsstoornis.
  • Mensen die in het dagelijks leven zeer angstig en onzeker zijn. Hieronder vallen de vermijdende persoonlijkheidsstoornis, afhankelijke persoonlijkheidsstoornis en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis.

Behandeling persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornissen komen vaak voor, bij ongeveer 13% van de algemene bevolking. Niet iedereen met een persoonlijkheidsstoornis heeft behandeling nodig. Dit is afhankelijk van de last die de persoon ervan heeft. Bijvoorbeeld: iemand die heel nauwgezet werkt, kan een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis hebben. Maar als die werk heeft waarbij die eigenschappen juist gewenst zijn, hoeft dat niet tot problemen te leiden.

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 656 50 10 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: