Contrast
Onderstrepen

Psychose

Als iemand gedeeltelijk het contact met de realiteit verliest, heeft diegene een psychose.

Psychotische stoornis

In een psychose is iemand ernstig verward. Diegene is het contact met de dagelijkse werkelijkheid deels of bijna helemaal kwijt. Iemand die een psychose zit, heeft gevoelens, indrukken en waarnemingen die niet kloppen met de werkelijkheid. Iemand voelt zich bijvoorbeeld bedreigd of bespied door de omgeving of hoort stemmen.

Deze ervaringen maken grote indruk op degene die een psychose doormaakt. Het beheerst het denken. Soms is men zo verward dat iemand nauwelijks meer geordend kan denken en praten.

Oorzaak psychose

Ruim 1 op de 100 mensen heeft ooit een psychose doorgemaakt. Een eerste psychose ontstaat meestal rond het twintigste levensjaar. Meestal ontstaat een psychose niet plotseling maar is er een aanlooptijd waarin het gedrag verandert. Een psychose kan gevaar opleveren door onverantwoordelijk gedrag, agressie en zelfverwaarlozing.

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: