Contrast
Onderstrepen

Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Autisme is een complexe stoornis. Meestal kun je aan de buitenkant niet zien dat iemand autisme heeft. Wel kun je na een tijd merken dat iemand zich anders gedraagt.

Kenmerk autisme

Je herkent autisme aan een aantal kenmerken. Iemand is heel stil is of juist heel luid. Of iemand heeft een hobby waarover die maar blijft praten, raakt in paniek bij kleine veranderingen of maakt geen oogcontact. Dat is gedrag dat anders is dan we gewend zijn. Er zijn veel vormen van autisme, daarom gebruiken we ook wel de term autismespectrumstoornis (ASS). 

Diagnose autisme

Mensen met ASS zien de omgeving op een andere manier: meer in stukjes. En zij verwerken de dingen die ze zien, horen, voelen en ruiken anders. Zij hebben moeite om de dingen die zij waarnemen, te verwerken tot een samenhangend geheel. Mensen hebben ASS al vanaf hun geboorte en het is erfelijk.

Opvoeden als je zelf autisme hebt

Als u een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) heeft, kan opvoeden soms wat ingewikkelder zijn. Als u ASS heeft en kinderen tussen de 4 en 12 jaar, kunt u meedoen met de behandelgroep 'Opvoeden als je zelf autisme hebt'

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 656 50 10 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: