Contrast
Onderstrepen

Doe-praatgroep voor jongeren van 17+ jaar (regio Alkmaar)

dinsdag 14 mei 2024 15:00 uur - dinsdag 2 juli 2024 17:00 uur

Naar schatting telt Nederland zo’n 900.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Als een ouder een psychisch en/of een verslavingsprobleem heeft, dan worden jongeren thuis vaak met stresssituaties geconfronteerd. Daarom bieden Brijder en GGZ NHN de doe-praatgroep voor jongeren van 17+jaar in regio Alkmaar aan.

Jongeren voelen vaak goed aan dat het niet goed gaat met hun ouder en reageren daar allemaal anders op. Sommige vragen extra aandacht, anderen schamen zich of nemen teveel taken en verantwoordelijkheid op zich. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op overbelasting en kunnen zij op den duur zelf problemen gaan ontwikkelen.

Doel van de groep

Om deze jongeren verder op weg te helpen bieden Brijder en GGZ NHN de KOPP/KOV groepen. KOPP staat voor: Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen. En KOV staat voor: Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen. Belangrijke ingrediënten van deze doe-praatgroepen zijn: het bieden van onderlinge (h)erkenning, het wegnemen van irreële gedachten en het ontschuldigen van zowel jongere als ouder. Dit doen zij door inzicht te verschaffen in emoties die de jongeren kunnen hebben, handvatten mee te geven hoe zij met de thuissituatie om kunnen gaan, de weerbaarheid te versterken en kennis te vergroten in de problematiek van hun ouder(s).

Daarnaast merken jongeren dat zij niet de enige zijn, kunnen zij hun verhaal kwijt en kennismaken met kinderen met soortgelijke ervaringen.

In mei start er weer in Alkmaar een doe-praatgroep voor jongeren 17+) van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. De groep bestaat uit 8 bijeenkomsten.

Er is geen verwijsbrief nodig en de jongeren worden niet ingeschreven bij de GGZ. Aan de groep zijn geen kosten verbonden. Ouders kunnen ook zelf hun kind aanmelden.

In deze video vertelt Floor waarom aandacht voor kinderen zo belangrijk is:

Waar en wanneer

Kees Boekestraat 20 in Alkmaar. Jongeren uit de omliggende gemeenten zijn ook welkom. In totaal zijn er acht bijeenkomsten; elke op dinsdag van 15.00 - 17.00 uur. De eerste bijeenkomst is dinsdag 14 mei.

Aanmelden en meer informatie

Petra Poland: p.poland@ggz-nhn.nl 06- 23116109

Andrea Breebaart: andrea.breebaart@brijder.nl 06-13067795

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: