Cursussen 'Omgaan met psychische klachten van uw naaste'

Cursussen waarin u leert omgaan met de psychische klachten van uw naaste. Wij geven ook cursussen of lotgenotengroepen, die herkenning en praktische handvatten bieden. Hieronder vindt u een overzicht.

Bent u geïnteresseerd of wilt u weten wanneer een cursus gaat starten? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier van de desbetreffende cursus of bekijk de agenda.

Lotgenotencontact voor naasten

Als je te maken hebt met een partner, familielid of bijvoorbeeld een vriend met een psychische ontregeling, kan het fijn zijn om contact te hebben met andere naasten. Onderling kun je elkaar steunen. Alleen al omdat je elkaars zorgen en uitdagingen vanuit ervaring echt begrijpt. Daarom organiseren RCO de Hoofdzaak, GGZ NHN, Leviaan, Ypsilon en Dalisay Recovery iedere maand een bijeenkomst voor lotgenotencontact.

Bijeenkomst voor naasten van mensen met suïcidale gedachten

Speciaal voor naasten van mensen met gedachten aan zelfdoding organiseert GGZ NHN informatiebijeenkomsten. Wat kunt u doen voor uw naaste? Hoe gaat u om met de gedachte die uw naaste heeft? U krijgt bij deze bijeenkomst ondersteuning, informatie over hoe u met uw naaste het gesprek kunt aangaan en tips over wat u kunt doen om uw naaste te helpen.

Omgaan met een depressie

Een echte depressie is geen sombere bui die na een paar dagen vanzelf verdwijnt. Heeft iemand in uw familie of directe omgeving een depressie? Dan wordt uw eigen leven daar flink door beïnvloed.

Omgaan met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Voor familieleden en naastbetrokkenen kan de omgang met iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis ingewikkeld en belastend zijn. U kunt te maken krijgen met spanningen, conflicten, onbegrip van anderen en moeilijke situaties.

Omgaan met een bipolaire stoornis

Voor zowel mensen met de diagnose bipolaire stoornis als voor de naastbetrokkenen van deze persoon is het van groot belang om een depressie of manie op tijd te herkennen. Deze cursus helpt u daarbij.

Omgaan met een psychose

In de cursus 'Omgaan met een naaste met een psychose' wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van de kennis over psychosen en over de gevolgen die dit heeft voor uw naaste en zijn omgeving. 

Omgaan met langdurende psychiatrische klachten

Psycho-educatie is een cursus die aan naastbetrokkenen wordt aangeboden. Het is een vorm van preventieve ondersteuning. De belasting die het zorgen voor iemand met langdurende psychiatrische klachten met zich mee brengt, wordt hierdoor als minder zwaar ervaren. 

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: