Cursussen 'Omgaan met...'

Cursussen waarin u leert omgaan met de psychische klachten van uw naaste. Wij geven ook cursussen of lotgenotengroepen, die herkenning en praktische handvatten bieden. Hieronder vindt u een overzicht. Bent u geïnteresseerd of wilt u weten wanneer een cursus gaat starten? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier of bekijk de agenda.

Omgaan met een depressie

Een echte depressie is geen sombere bui die na een paar dagen vanzelf verdwijnt. Heeft iemand in uw familie of directe omgeving een depressie? Dan wordt uw eigen leven daar flink door beïnvloed.

Omgaan met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Voor familieleden en naastbetrokkenen kan de omgang met iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis ingewikkeld en belastend zijn. U kunt te maken krijgen met spanningen, conflicten, onbegrip van anderen en moeilijke situaties.

Omgaan met een eetstoornis

Mensen met een eetstoornis doen hun best het eetprobleem zo veel mogelijk voor anderen te verbergen. Dit veroorzaakt voor henzelf grote spanningen, maar ook voor mensen in hun directe omgeving.

Omgaan met een bipolaire stoornis

Voor zowel mensen met de diagnose bipolaire stoornis als voor de naastbetrokkenen van deze persoon is het van groot belang om een depressie of manie op tijd te herkennen. Deze cursus helpt u daarbij.

Omgaan met een psychose

In de cursus 'Omgaan met een naaste met een psychose' wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van de kennis over psychosen en over de gevolgen die dit heeft voor uw naaste en zijn omgeving. 

Omgaan met langdurende psychiatrische klachten

Psycho-educatie is een cursus die aan naastbetrokkenen wordt aangeboden. Het is een vorm van preventieve ondersteuning. De belasting die het zorgen voor iemand met langdurende psychiatrische klachten met zich mee brengt, wordt hierdoor als minder zwaar ervaren. 

Omgaan met middelen gebruik

Familieleden zijn belangrijk en kunnen in moeilijke tijden steun bieden aan mensen met een ernstig psychiatrische aandoening. Familieleden ervaren daarnaast vaak dat deze betrokkenheid veel stress en onderlinge conflicten kan opleveren. Ook weten ze niet altijd goed hoe om te gaan met bijvoorbeeld middelengebruik. We noemen deze training: familietraining motiverende interventie. 

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van ma t/m vrij van 08:30 - 17:00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via:

  • het Huisartsen Informatie Systeem (HIS)
  • Zorgdomein
  • de online aanmeldformulieren GGZ NHN op deze website.
  • telefonisch via aanmeldpunten GGZ NHN