Vaak gevraagd door familie

Op deze pagina hebben wij de meest gestelde vragen over voor u verzameld. Heeft u een vraag (geen spoed) en kunt u hier het antwoord niet vinden? Stel uw vraag via ons formulier. 

Eén op de vier Nederlanders krijgt te maken met een psychische aandoening. Kinderen, volwassenen en ouderen; het kan iedereen treffen. Wanneer een partner, kind, broer, zus, ouder of andere naaste voor een behandeling of opname naar GGZ Noord-Holland-Noord gaat is dat een ingrijpende gebeurtenis. In de eerste plaats natuurlijk voor diegene zelf, maar ook voor het gezin, de familie en anderen uit de naaste omgeving.

Vaak heeft u samen al een moeilijke periode doorgemaakt. Bij (de start van) de behandeling kunnen er vragen boven komen. Misschien voelt u zich onzeker over het omgaan met de persoon in kwestie en met diens ziekte of kunt u moeilijk overweg met uw eigen emoties in deze situatie.

Misschien heeft u verdriet of voelt u zich machteloos? Wellicht heeft u vragen over de ziekte. Waar begint of eindigt het zorgen voor uw naaste en hoe kunt u het beste omgaan met reacties uit de omgeving?

Loopt u tegen dergelijke vragen en twijfels aan, dan kunt u deze altijd bespreken met de hulpverlener waar uw familielid of naaste in behandeling is. Deze persoon kan u ook meer vertellen over hoe het gaat met uw familielid of naaste of over hoe familie kan ondersteunen. Niet alleen bij de start van een behandeling, maar juist ook tijdens het behandeltraject bent u altijd welkom.

U kunt uw vragen altijd bespreken met de hulpverlener waar uw familielid of naaste in behandeling is. Deze persoon kan u ook meer vertellen over hoe het gaat met uw familielid of naaste of over hoe familie kan ondersteunen. Niet alleen bij de start van een behandeling, maar juist ook tijdens het behandeltraject bent u altijd welkom.

GGZ Noord-Holland-Noord biedt daarnaast ook ondersteuning aan familie en naastbetrokkenen in de vorm van informatiebijeenkomsten en cursussen.

Bij GGZ NHN zijn we ervan overtuigd dat iemand het beste in zijn eigen omgeving herstelt. Daarom werken behandelaren samen in een team in de buurt. Zij overleggen welke behandeling het beste past. En ze willen ook graag weten welke andere doelen iemand, naast verminderen van klachten, heeft.

Bijvoorbeeld doelen waarmee iemand zijn sociale leven weer kan oppakken. Of weer snel aan het werk kan.

Ieder team heeft een casemanager die ook contact onderhoudt met zorgverleners buiten de ggz, zoals uw huisarts of met maatschappelijke instanties om alle hulp goed af te stemmen. Ook op het gebied van werk of wonen. Uiteraard alleen als de cliënt dat wil en met zijn toestemming.

Meer weten?

De leden van de Cliënten en Familie Medezeggenschapsraad (CFM-raad) van GGZ Noord-Holland-Noord bieden u een luisterend oor en verwoorden uw mening.

Binnen de CFM-raad maakt de Themagroep Familie zich sterk voor de algemene belangenbehartiging van familie en andere naastbetrokkenen. Bij onderwerpen als de kwaliteit van de hulpverlening, informatievoorziening, huisvesting, behandeling en natuurlijk het familiebeleid van GGZ NHN.

De Themagroep Familie van de CFM-raad nodigt u uit om te vertellen wat u van de behandeling en de hulpverlening vindt, zodat zij weten hoe zij uw belangen goed kunnen behartigen en u kunnen vertegenwoordigen. Wie is immers een betere ervaringsdeskundige dan u?

De leden van de Themagroep vergaren kennis en delen informatie. Dit doen zij door bijeenkomsten en vergaderingen bij te wonen, door deelname aan werk- en projectgroepen en door bezoeken aan diverse locaties. Signalen vanuit de Themagroep worden besproken met medewerkers van GGZ NHN, met directies of de Raad van Bestuur.

Heeft u vragen, suggesties of wilt u uw verhaal kwijt? Of heeft u interesse om zelf lid te worden van de themagroep Familie? Neem dan contact met ons op via dit contactformulier.

Meer weten?

GGZ NHN zet zich in u zo goed mogelijk te helpen. Iedere medewerker levert daar een bijdrage aan. Toch kunnen er situaties ontstaan waar u het niet mee eens bent. U kunt daarvoor terecht bij de familievertrouwenspersoon.

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via:

  • het Huisartsen Informatie Systeem (HIS)
  • Zorgdomein
  • telefonisch via aanmeldpunten GGZ NHN