Het verhaal van Dick (ervaringsdeskundige)

Dick van der Vlugt, sinds 2015 ervaringsdeskundige bij de herstelacademie en sinds 2018 adviseur raad van bestuur van GGZ Noord-Holland-Noord. Daarnaast 20 jaar werkzaam als coach.

’Ons’ herstelverhaal

“Ik ben in 2013 een maandje opgenomen geweest binnen de psychiatrie. Daarom kun je mij een ervaringsdeskundige noemen. Dat geldt ook voor mijn gezin. Als er in een gezin iemand ziek wordt, worden er meerderen geraakt. Met hen heb ik veel gesprekken gevoerd over die periode dat ik ziek werd. Ik ben het meest trots dat ik hierdoor mijn herstelverhaal samen heb kunnen vertellen, mét mijn vrouw en twee dochters. Het is eigenlijk een herstelverhaal van ons allen.

Deze ervaring kan ik inzetten op de herstelacademie en draagt bij aan het herstel van anderen. Dat cliënten voelen dat ze er niet alleen in staan en herstel mogelijk is, dat is hoopvol! Bij de herstelacademie kunnen cliënten trainingen volgen, uiteenlopend van een lotgenotengroep tot zelfbeeldtraining. Ook familie mag meekomen en zelfs buurtbewoners mogen binnenlopen voor een kop koffie. Waar ik zelf het meest voldoening uithaal is de WRAP (Wellness Recovery Action Plan) waarin je met cliënten gaat kijken naar wat werkt in hun herstel en dat in een plan vastlegt. Je richt je daarbij heel erg op de kracht van de client.

Ik merk dat er steeds meer vooroordelen zijn over psychische problematiek. Zelf ben ik wars van stigma’s, het plakken van etiketten op mensen. ‘De verwarde man’ is een eigen leven gaan leiden in de media en in de maatschappij, waarbij de GGZ er vaak niet goed vanaf komt. Daarom vind ik het belangrijk om ook de andere kant te blijven belichten. Ik ben ook ‘verward’ geweest. Maar ik zeg altijd: ik ben zoveel meer dan een wandelende diagnose! Dat vind ik ook belangrijk om aan cliënten van de Herstelwerkplaats mee te geven die vaak last hebben van de (voor)oordelen uit de samenleving. Als ik iemands levensverhaal hoor, dan is het bijna normaal dat iemand problemen ervaart." 

Droombaan bij GGZ NHN

"Ik zeg wel eens: ‘ik ben gefixeerd de psychiatrische kliniek binnen gereden en nu ben ik adviseur van de raad van bestuur’. Dat is voor mij echt uniek aan deze organisatie. Je krijgt enorm veel kansen, vertrouwen en ruimte om te groeien.

Je voelt ook dat GGZ NHN grote waarde hecht aan ervaringsdeskundigen en het multidisciplinaire hoog in het vaandel heeft staan. Een mooi voorbeeld is de herstel ondersteunende intake (HOI) waarbij de inbreng van de ervaringsdeskundige een heel belangrijk onderdeel is. Ik merk ook dat cliënten dat erg prettig vinden.

Ik heb nu ook de kans gekregen om op buitenlandse congressen te vertellen hoe het bij ons geregeld is. Bijvoorbeeld over HOI maar ook over de expertnetwerken, dan merk je dat we vooruitstrevend zijn. Ik vond het overigens mooi te zien dat Marijke van Putten bij haar afscheid als bestuurder in 2019 werd geridderd. Dan weet je dat je dat je bij de goede toko zit, of niet soms? Dan heb je wel wat neergezet als organisatie en kijk je verder dan je neus lang is. Als ik ‘s ochtends in mijn oude Porsche 944 (’86) naar mijn werk rij, kan ik wel eens trots en dankbaar zijn dat ik zover gekomen ben!”.

Vragen over werken bij GGZ NHN?

Vraag het onze recruiters

Heb je een vraag over een van onze vacatures of staat er momenteel geen interessante vacature voor jou tussen, maar heb je wel interesse om bij GGZ NHN te werken? Bel, mail of whatsapp met een van onze recruiters:

Charis Nieuwenhuis 
tel: 06 33 05 23 25 of mail
Sebastiaan van Bruggen
tel: 06 30 66 23 42 of mail

Of vul onderstaand contactformulier in. 

P&O Servicedesk

Heb je een vraag over je sollicitatie of over de sollicitatieprocedure, neem contact op met onze P&O Servicedesk op:

Telefoonnummer
072 531 27 77

Leuke vacature gezien en heb je er inhoudelijk vragen over? Je kunt de contactpersoon die genoemd staat in de vacature altijd bellen!