Paniekaanval

Bij een paniekstoornis heeft iemand regelmatig paniekaanvallen. Diegene heeft plotseling een grote angst, zonder dat daar een directe aanleiding voor is.

Angstaanvallen

Bang zijn is een normale reactie bij dreigend gevaar. Maar soms ontstaan angsten zonder dat er een echt gevaar is. Je krijgt dan ook de lichamelijke verschijnselen van angst, zoals hartkloppingen, zweten, trillen, duizeligheid en een versnelde ademhaling. Hierdoor kan je denken dat je iets ernstigs hebt, bijvoorbeeld een hartaanval. Als de angst heel heftig is, spreken we van een paniekaanval.

Paniekstoornissen

Paniekaanvallen komen veel voor. Soms is er een aanleiding voor, maar vaak niet. De paniekaanval komt als het ware ‘uit de lucht vallen’. Sommige mensen maken dit maar een enkele keer in hun leven mee. Maar sommige mensen hebben regelmatig paniekaanvallen. Dit noemen we dan een paniekstoornis.

Wat is agorafobie?

Omdat een paniekaanval heel vervelend is om mee te maken, gaan mensen situaties uit de weg waarin (ze denken dat) ze een paniekaanval krijgen. Dat zijn meestal plekken waar het heel druk is (supermarkt), of waar je niet makkelijk weg kunt (bioscoop, openbaar vervoer, lift). Het vermijden van die plekken noemen we 'agorafobie'. 

Oorzaak paniekaanvallen

Een paniekstoornis komt bij ongeveer 4% van de bevolking voor. Vrouwen hebben er 3 x vaker last van dan mannen. De stoornis begint meestal tussen het 20e en 40e jaar. Maar ook jongere of oudere mensen kunnen er last van krijgen. Soms ontstaat de eerste paniekaanval na een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals een bevalling, een lichamelijke ziekte of stress en conflicten op het werk. Vaak is er geen duidelijke aanleiding.

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: