Heeft mijn kind psychiatrische problemen

U bevindt zich hier: Homepage > Ouders > Heeft mijn kind psychiatrische problemen  

Heeft mijn kind psychiatrische problemen

Ieder kind heeft wel eens problemen. Meestal helpt praten. Soms zit een kind zo in de knoop dat hij er zelf niet meer uitkomt. U merkt dat uw kind anders denkt, of doet, of niet snapt waarom zijn omgeving zo op hem reageert. Als u voelt dat u uw kind hiermee niet genoeg kunt helpen, schakel dan professionele hulp in.

Bij kinderen en jongeren komen een aantal psychiatrische problemen vaak voor. Denk aan ADHD, depressie of eetproblemen. We hebben de problemen voor u op een rij gezet. De kans is groot dat het probleem van uw kind hierbij zit.

Meest voorkomende psychiatrische problemen:

ADHD

Uw kind heeft moeite om zijn of haar aandacht ergens bij te houden en is snel afgeleid en erg vergeetachtig. Ook lijkt hij of zij nooit stil te kunnen zitten, praat veel en bemoeit zich met iedereen. Het kan ook zijn dat uw kind vooral druk in zijn/haar hoofd is en veel problemen heeft om op te letten in de klas. Misschien heeft uw kind een vorm van ADHD. Dit komt voor op alle leeftijden bij vrij veel kinderen en jongeren (3 tot 5%).

Angststoornissen

Als er gevaar dreigt, zijn wij allemaal bang. Het is iets anders als uw kind door angst niet meer die dingen doet, die hij of zij graag wil doen. Of zich druk maakt om kleine dingen en telkens (door u) gerustgesteld moet worden. Of als u merkt dat uw kind niet kan stoppen met piekeren, daardoor slecht slaapt en bijna elke dag bang is. Bij Triversum werken mensen die gespecialiseerd zijn in angststoornissen en uw zoon of dochter goed kunnen helpen om van de angsten af te komen.

Autisme

Uw zoon of dochter heeft moeite om vrienden te maken en begrijpt andere kinderen vaak niet. Het is voor hem of haar moeilijk in te schatten hoe anderen zich voelen of hoe zij gaan reageren. Uw kind vindt het fijn als hij of zij vooraf precies weet wat er gaat gebeuren en dat alles op een vaste wijze gebeurt. Het kan zijn dat uw kind een vorm van autisme heeft. Autisme komt veel voor bij kinderen en jongeren.

Depressie

U merkt dat uw kind zich ellendig voelt en nergens zin in heeft. Hij of zij komt ’s ochtends met moeite uit bed en eet slecht. Uit gesprekken maakt u op dat hij of zij niet in zichzelf gelooft en het leven niets waard vindt. Als ouder is het moeilijk om een depressie bij zijn of haar kind te herkennen. Erover praten is lastig en hem of haar opvrolijken lukt ook niet. U twijfelt misschien ook of uw kind zich aanstelt of dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Toch komt een depressie redelijk vaak voor bij kinderen en jongeren. Je kunt een depressie niet zomaar wegpraten. Door hulp te zoeken kom je een stap verder, want gelukkig is een depressie goed te behandelen. Triversum weet hoe dat moet.

Eetstoornissen

Uw dochter of zoon is de hele dag door met eten bezig en erg ontevreden over zijn of haar gewicht en lijf. Constant lijnen maar zichzelf steeds te dik blijven vinden. Het kan ook zijn dat uw dochter of zoon juist ongecontroleerde eetbuien heeft en dan juist heel veel tegelijk eet. Een eetstoornis kan de gezondheid van uw kind ernstig bedreigen. Het is daarom belangrijk hulp te zoeken. Triversum heeft veel ervaring in het begeleiden van jongeren met een eetstoornis en boekt goede resultaten.

Naar alle psychiatrische problemen >>