Familielotgenotengroep

U bevindt zich hier: Homepage > Familie > Cursussen en bijeenkomsten > Familielotgenotengroep  

Familielotgenotengroep

Omgaan met iemand met psychische klachten kan erg belastend zijn, bijvoorbeeld als het gaat om uw partner, kind, broer of vriend(in). Het kan veel invloed hebben als iemand in uw directe omgeving psychische problemen heeft.

Waarschijnlijk maakt u zich zorgen, houdt u veel rekening met uw naaste of loopt u ‘op eieren’. Soms lijkt het alsof alle aandacht altijd naar uw naaste met psychische klachten gaat. Hoe blijft u zelf overeind? Hoe doen anderen dat? Wat helpt en wat juist niet?

Tijdens de bijeenkomsten kunt u uw eigen verhaal kwijt aan mensen die begrijpen wat u doormaakt en leren van de ervaringen van lotgenoten.

Met ondersteuning van een preventiemedewerker bespreken de deelnemers met elkaar de specifieke problemen die zij zelf, als direct betrokkenen bij mensen met psychische aandoeningen, doormaken. Zij zijn vooral een klankbord voor elkaar. De zaken waar zij tegenaan lopen zijn vaak zo specifiek en complex, dat anderen die niet altijd begrijpen. Daarom is het prettig dat er een mogelijkheid is om deze ervaringen te delen met mensen die meteen begrijpen hoe het zit.
Het is lastig om onderwerpen als een opname in een psychiatrische kliniek, of het weigeren van hulp door je naaste, met buitenstaanders te bespreken. Er rust nog steeds een taboe op het praten over psychische problemen en aandoeningen. In deze groep is er wel ruimte om deze ervaringen onderling te bespreken en met elkaar uit te wisselen.

Voor wie?

Voor wie behoefte heeft aan herkenning of steun van mensen die in dezelfde situatie zitten of al verder zijn. Deze lotgenotengroep wordt bezocht door partners, ouders en broers en of bijvoorbeeld vrienden van mensen met psychiatrische klachten. Klachten als angst, depressie, manisch-depressieve stoornis, psychotische stoornis, borderlinestoornis of bij wie de diagnose nog niet helder is.

Veel deelnemers ervaren het contact met elkaar als ondersteunend. Uitwisseling van ervaringen met mensen die al langer met soortgelijke problemen omgaan kan ook leiden tot nieuwe inzichten.

Contact & aanmelding

Mocht u geïnteresseerd zijn geraakt om als naaste van iemand met een psychische aandoening een keer een avond bij te wonen, dan kan dat. Voor informatie en deelname kunt u contact opnemen met mevrouw M. Vellekoop, via dit formulier of via telefoonnummer 06 20 33 81 38.
 

Praktische informatie

Duur

twee uur per bijeenkomst
Frequentie

Iedere maand is er een bijeenkomst. In de maanden juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten.

Tijdstip

In Alkmaar op iedere eerste dinsdag van de maand, van 19.30 - 21.30 uur.

Gezamenlijk initiatief

Deze groep is een gezamenlijk initiatief van de familieorganisaties Labyrint-In perspectief Noord-Holland-Noord, Ypsilon en GGZ NHN.

Het is ontstaan uit een behoefte van familieleden en naasten van mensen met psychiatrische problemen. Medewerkers van GGZ NHN ondersteunen de lotgenotengroep. Zij laten het initiatief zoveel mogelijk bij de deelnemers, omdat lotgenoten vaak elkaar het beste kunnen ondersteunen.