Contrast
Onderstrepen

Het verhaal van Tjarda (Psychiater Ziekenhuispsychiatrie)

“Tijdens mijn opleiding wist ik al snel dat ik graag in een ziekenhuis wilde werken. Toen ik in aanraking kwam met ziekenhuispsychiatrie wist ik dat dit mijn plek is. We ondersteunen bijvoorbeeld vrouwen die antidepressiva slikken en zwanger willen worden.” Aan het woord is Tjarda, psychiater bij de medisch psychiatrische unit van Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder en Alkmaar, en ze vertelt ons wat haar werk zo bijzonder maakt.

Voeding en HIV

“Ik ben hier nu 17 jaar werkzaam en vind het ontzettend fijn om mijn medische kennis in te kunnen zetten op lichamelijk- en psychiatrisch gebied. Ik werk in een multidisciplinair team en mijn aandachtsgebieden zijn voeding en HIV. Samen met artsen van het ziekenhuis heb ik het eerste contact met patiënten, waarbij mogelijk een onderliggende psychiatrische ziekte aanwezig is. Bij voeding is dat bijvoorbeeld anorexia. Ik stel diagnoses en verwijs door. Noordwest is het specialistisch centrum voor HIV in Noord-Holland. Er worden veel mensen bij ons behandeld voor HIV, waarbij ook psychiatrische problemen voorkomen. Omdat we met veel verschillende disciplines samenwerken is het altijd de kunst om alles zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Ik ga tevreden naar huis als we zo goed mogelijk voor de patiënt hebben kunnen zorgen, op alle vlakken. Soms is de problematiek zo ingewikkeld dat het wel eens lastig kan zijn om goede afstemming te vinden. Als het dan toch lukt om een goede samenwerking tot stand te kunnen brengen, geeft dat een goed gevoel.”

Opleiden en onderwijzen

“Het zou mooi zijn als een ziekenhuis zo is ingesteld dat psychiatrische problemen bij lichamelijke klachten snel worden herkend. Verpleegkundigen en artsen kunnen dan adequaat reageren en anticiperen. Daarom steken we veel energie in onderwijs aan ziekenhuispersoneel van verschillende afdelingen. Het gaat hierbij om kennis van ziektebeelden, communicatie, regelgeving en bejegening. Ik ben actief als stageopleider en vind het een voorrecht om een stukje mee te mogen wandelen tijdens het opleidingstraject van verpleegkundigen en artsen in opleiding.”

Werken in twee organisaties

“Het fijne en ingewikkelde aan mijn functie is dat ik onderdeel ben van twee grote organisaties. Ik ben bij GGZ NHN in dienst maar werk in het Noordwest Ziekenhuis. Ik heb dus toegang tot beide netwerken en draag ook zorg voor twee soorten patiëntendossiers, die van het ziekenhuis en die van de GGZ. Daarnaast heb ik ook te maken met meerdere commissies en besturen. Ik zit bijvoorbeeld ook in de centrale opleidingscommissie voor het opleiden van collega-psychiaters. Je moet je aandacht goed kunnen verdelen. Je kunt ons zien als een schakel tussen de GGZ-organisatie en het ziekenhuis.”

Doorgroeimogelijkheden

“Veel van onze bestuurders en directeuren staan zelf ook nog met de voeten in de klei als psychiater, dat maakt dat ze weten wat ik doe. Er is een laagdrempelige manier van communiceren. Daarnaast is er veel gelegenheid voor verdieping en nascholing. GGZ NHN organiseert bijvoorbeeld vier keer per jaar een psychiaterconferentie, door en voor psychiaters van GGZ NHN. Als je bij ons werkt zijn er vele doorgroeimogelijkheden. Enthousiasme en ambitie worden beloond. Dat is het mooie van onze organisatie, er zijn voldoende kansen die je kan pakken en je wordt daar tegelijkertijd ook nog in gefaciliteerd.”

Vragen over werken bij GGZ NHN?

Vraag het onze recruiters

Heb je een vraag over een van onze vacatures of staat er momenteel geen interessante vacature voor jou tussen, maar heb je wel interesse om bij GGZ NHN te werken? Bel, mail of whatsapp met een van onze recruiters:

Charis Nieuwenhuis recruiter Charis Nieuwenhuis 
tel: 06 33 05 23 25 of mail
Sebastiaan van Bruggen recruiter Sebastiaan van Bruggen
tel: 06 30 66 23 42 of mail

Of vul onderstaand contactformulier in. 

P&O Servicedesk

Heb je een vraag over je sollicitatie of over de sollicitatieprocedure, neem contact op met onze P&O Servicedesk op:

Telefoonnummer
072 531 27 77

Leuke vacature gezien en heb je er inhoudelijk vragen over? Je kunt de contactpersoon die genoemd staat in de vacature altijd bellen!