Preventie trainingen

U bevindt zich hier: Homepage > Ouders > Hoe helpen wij uw kind verder? > Preventie trainingen  

Preventie trainingen

Naast het behandelen van kinderen met psychiatrische problemen is Triversum ook actief op het gebied van preventie en ondersteuning aan de andere kinderen in het gezin. Om te voorkomen dat deze groep kwetsbare kinderen zelf problemen gaat ontwikkelen biedt Triversum een aantal specifieke preventiegroepen aan.

Piep zei de muis groep

We hebben een speciale preventiegroep voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar, waarvan de ouder(s) spanningsklachten en/of psychische problemen hebben. Bijvoorbeeld ten gevolge van huiselijk geweld, verslaving, ziekte van een ouder of een (vecht)scheiding.
Tijdens de bijeenkomsten merken de kinderen dat zij niet de enige zijn waar het thuis misschien wat anders gaat en leren zij dat het niet door hen komt. Ze leren om te gaan met bepaalde gevoelens, vergroten hun sociale vaardigheden en werken aan een positief zelfbeeld. Bovendien is er ruimte voor het verwerken van moeilijke gebeurtenissen. Naast de bijeenkomsten voor kinderen zijn er een aantal bijeenkomsten voor ouders waar allerlei opvoedvaardigheden aan bod komen. De preventiegroep ‘Piep zei de Muis’ wordt gegeven op locatie Den Helder, Alkmaar en Hoorn.

KOPP/KOV groepen

De afkorting ‘KOPP’ staat voor kinderen van ouders met psychische problemen en ‘KOV’ staat voor kinderen met een ouder met verslavingsproblematiek. Als een ouder een psychisch en/of verslavingsprobleem heeft, dan worden kinderen thuis vaak met spanning en stress geconfronteerd. Kinderen voelen dit vaak goed aan en reageren daar allemaal anders op. Sommige vragen extra aandacht, anderen schamen zich en durven er juist met niemand over te praten. Er zijn er ook die zich schuldig voelen of teveel gaan zorgen en teveel taken en verantwoordelijkheden op zich nemen. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op overbelasting en kunnen zij op den duur meer risico lopen om zelf problemen te ontwikkelen.

Om deze kinderen verder op weg te helpen worden de KOPP/KOV groepen aangeboden. Belangrijke ingrediënten van de doe-praatgroepen zijn: het bieden van onderlinge herkenning bij de kinderen/jongeren, het wegnemen van irreële gedachten over de ziekte van de ouder en het ontschuldigen van zowel kind als ouder. Dit doen zij door inzicht te geven in emoties die de kinderen hebben, handvatten mee te geven hoe zij hier mee om kunnen gaan, de weerbaarheid van de kinderen te versterken en hun kennis te vergroten in de problematiek van hun ouder(s). Daarnaast merken zij dat ze niet de enige zijn, is er aandacht voor hun verhaal en kennismaken met kinderen met soortgelijke ervaringen. Er wordt gepraat, geluisterd en er worden (creatieve) opdrachten uitgevoerd.

Locaties en startdata KOPP/KOV groepen

De KOPP/ KOV bijeenkomsten vinden plaats in Den Helder, Schagen, Alkmaar, Heerhugowaard en Hoorn. Er zijn KOPP/ KOV groepen voor verschillende leeftijdscategorieën (8-12 jaar, 12-16 jaar en voor 17+) starten op zeer regelmatige basis (8 bijeenkomsten en 2 ouderbijeenkomsten). Voor de eerstvolgende startdatum kunt u contact opnemen met Petra Poland (06-23116109 of email p.poland@ggz-nhn.nl). Deelname is gratis.

Bekijk voor het actuele aanbod de Agenda op www.ggz-nhn.nl/agenda