Contrast
Onderstrepen

Duurzaam bouwen

GGZ NHN bouwt CO2-neutraal. De nieuwbouw zal een grote bijdrage leveren aan deze doelstelling, met name omdat oude panden circulair worden gesloopt.

Eerst circulair slopen, dan bouwen

Het gebouw aan de Strandwal 38 is klaargemaakt voor demontage en sloop. Er zijn gevelplaten weggehaald, waardoor de op het terrein aanwezige vleermuizen op zoek zijn gegaan naar een andere plek om te verblijven, bijvoorbeeld in 1 van de ruim 30 speciale vleermuizenkasten die zijn opgehangen op het Landgoed.

De sloop van De Strandwal 38 gebeurt duurzaam. Samen met een ingenieursbureau is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om circulair te slopen. Bij circulair slopen wordt er gekeken of er materialen en stoffen zijn die hergebruikt kunnen worden in andere projecten. Wij hebben hiervoor een aantal criteria opgesteld en De Groot gaat dit zo uitvoeren.

Er is vastgesteld dat het pand op De Strandwal 38 een grote circulaire potentie heeft. Dat heeft in ieder geval geleid tot één opmerkelijke toepassing. De buitenmuren zijn gemaakt van keiharde bakstenen. Die gaan gebruikt worden in de renovatie van de kademuren van Amsterdam.

Op de locatie van de Strandwal 38 komt de nieuwe High Intensive Care (HIC).

Duurzaam bouwen Heiloo GGZ NHN

Groen en autoluw 

Het is ons doel om Landgoed Willibrordus rijk aan groen te houden en waar mogelijk nog groener te maken in de nabije en verre toekomst. Daarom wordt elke verwijderde boom gecompenseerd met de aanplant van een nieuwe boom. Daarnaast planten we nog eens 25 extra bomen. Voor een deel gebeurt dit met inheemse bomen. Waar niet-inheemse bomen worden toegepast wordt goed gekeken naar de waarde ervan in het ecologische systeem. Zo wordt onder andere gelet op de nectar- en stuifmeelwaarde van bomen, wat belangrijk is als voedselbron voor insecten. Daarnaast zijn bomen en andere planten essentieel voor dieren als het gaat om veiligheid (schuilplaats) en voortplanting (nestgelegenheid).

Kappen van bomen

Eind november is de groenploeg van GGZ NHN begonnen met het verwijderen van struiken. In januari zullen bomen in slechte staat worden verwijderd. Dit geldt ook voor een aantal bomen dat in de weg staat. De kap van bomen is altijd pijnlijk, maar soms onvermijdelijk. Voor de nieuwbouw van de HIC is ruimte nodig. Enkele bestaande bomen staan zo dicht op de huidige gebouwen dat ze niet te handhaven zijn. Daarnaast zijn niet alle bomen in gezonde toestand. Tot slot is voor het verleggen en verduurzamen van ondergrondse leidingen simpelweg ruimte nodig. We doen dus één stap terug, om er twee vooruit te kunnen maken. Waar nodig vragen wij een kapvergunning aan.

Vragen over de nieuwbouw in Heiloo?

Heeft u een vraag over een van de nieuwbouwprojecten op het Landgoed Willibrordus in Heiloo? Wij beantwoorden deze graag!