Thomas (15)

Thomas (15 jaar) verblijft sinds eind december 2019 in de jeugdkliniek van Triversum. Hoe ervaart hij deze tijd met corona?

Er zijn veel maatregelen rond corona. Wat merk je ervan op de kliniek?
“We zijn in totaal met 10 mensen op de groep. Maar we mogen maar met maximaal 6 mensen in de huiskamer zijn en maximaal 5 mensen in de activiteitenruimte zijn. En voor corona hadden we groepstherapie, nu is dat in tweetallen. Dit vind ik niet erg, want ik zit soms samen met mijn vriend. Ik vind het wel jammer dat we niet meer in de keuken mogen komen. Want we kookten altijd samen onze maaltijd. Een voordeel zou kunnen zijn dat je geen corvee hoeft te doen maar ik zou liever samen koken. Nu wordt het eten al om 17 uur gebracht door Keuken met Karakter. We eten dus ook een stuk vroeger dan normaal en verdeeld in twee groepen.

Lukt het je aan de regels te houden?
Ik was mijn handen veel en probeer me aan de 1,5 meter afstand te houden. Maar ik vraag me soms af of het zin heeft. Want je leeft toch in een groep en er is altijd een moment dat je even dicht langs elkaar heen loopt. Ik ben zelf dan niet zo bang om besmet te raken. Maar ik merk dat sommige groepsgenoten soms wel een beetje panisch zijn. Die willen ook geen limonade drinken wat door een ander is ingeschonken, daar heb ik geen last van”.

Welke verandering heeft op jou het meeste invloed?
“Ik vind het meest jammer dat de dagelijkse avondactiviteiten niet kunnen doorgaan. We hebben bijvoorbeeld een sportavond, zwemavond en een spelletjesavond. Ineens ging het zwembad dicht, mochten we geen gezamenlijke spelletjes meer doen en sporten kon ook niet meer omdat je dan geen 1,5 meter afstand kan houden. De avonden zijn een beetje leeg, ik verveel me dan. Ik doe nu soms een spelletje met een groepsgenoot maar ik zal blij zijn als we gewoon weer ‘s avonds samen iets kunnen doen.

Mag je nog bezoek ontvangen?
“Er zijn strengere regels. Je mag 1 keer per week 1 persoon uit de eerste graad familie ontvangen. Maar ik ga elke woensdag een paar uur naar huis, in plaats van mijn bezoek te ontvangen. Dat vind ik fijn. In de weekenden ga ik ook gewoon nog naar huis. Thuis ben ik met mijn ouders en zusje en hoef ik geen afstand te houden. Sommige groepsgenoten gingen altijd in de weekenden met het openbaar vervoer naar huis maar dat mag niet meer. Iedereen moet worden opgehaald.

Hoe onderhoud je contact met vrienden?
Ik heb een vriend buiten de kliniek en met hem had ik altijd al online contact omdat we samen gamen. Dus daar is niet veel aan veranderd. En hier op de groep heb ik ook een vriend en die kan ik gewoon zien op afstand.

Er is dus best wat veranderd. Ik kan me voorstellen dat je blij zou zijn als alles weer normaal is?
“Eigenlijk wel. Veel groepsgenoten zijn tijdens corona op de groep gekomen en merken dus weinig verschil. Maar ik weet hoe fijn de activiteiten in de avond zijn. Dat is eigenlijk het enige wat ik mis. Want verder ervaar ik deze tijd niet als heel negatief, ook al is er veel veranderd. Misschien dat je corona ook wel anders beleeft binnen de kliniek dan erbuiten. Je krijgt niet veel drama mee van de buitenwereld. Je hoeft niet naar een winkel ofzo maar je bent gewoon hier op de groep. En er zijn hier toch veel dingen op een dag hetzelfde, dat is fijn. Ook heb ik altijd een goed contact met de groepsleiding en dat is ook niet veranderd”.

Card image cap

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van ma t/m vrij van 08:30 - 17:00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via:

  • het Huisartsen Informatie Systeem (HIS)
  • Zorgdomein
  • de online aanmeldformulieren GGZ NHN op deze website.
  • telefonisch via aanmeldpunten GGZ NHN