Het verhaal van Wim (teamleider Maatwerk)

'Mijn naam is Wim Haisma en ik ben al 35 jaar werkzaam bij GGZ NHN. Op dit moment ben ik teamleider van het AC Heiloo: Maatwerk Centrum voor werk en ontwikkeling.

Medewerker plantenkas

Bij Op 1 februari 1984 was mijn eerste werkdag in de functie medewerker plantenkas. Ik was nog onervaren en mijn gereedschap bestond uit handgereedschap van eenvoudige kwaliteit. Ik had nog geen ervaring in het begeleiden van cliënten. Er ontstond al snel een samenwerkingsband en we werkten hard met de weinige middelen die we hadden. Ook hadden we veel lol en ik was al snel verknocht aan het werken met mensen met een psychiatrische achtergrond

Voor mezelf nam ik het besluit dat ik een opleiding wilde volgen in het begeleiden van cliënten. Mijn keuze viel op MBO activiteiten- begeleider en therapeut. Na drie jaar rondde ik mijn studie af en had ik kennis gemaakt met arbeidsrehabilitatie. Het kijken naar wat mensen wel kunnen in plaats van het kijken naar wat ze niet kunnen.

Invloed op maatschappij

Vanuit mijn scriptie mocht ik met mijn opgedane kennis een plan schrijven om een plantenkas om te bouwen naar tuincentrum. Doel was het bieden van activiteiten met een maatschappelijk karakter waarin cliënten een belangrijke rol spelen. Daarnaast was het een middel om de maatschappij kennis te laten maken met het terrein en psychiatrie. De klanten kwamen naar het tuincentrum om zelfgekweekte planten te kopen, iets wat een dubbele waarde had voor de cliënten. Aan de ene kant hadden zij een mooi product gekweekt en aan de andere kant een klant die blij was met hun product. Dan hebben we het nog niet eens over het contact dat hieruit voorkwam en de positieve beeldvorming die werd gecreëerd. Het was mooi dat ik vanuit GGZ NHN gesteund werd en dat zij mij het vertrouwen gaven.

Vurig pleidooi

1998 was een spannende periode. We kregen te horen dat vanwege bezuinigingen de groenvoorziening waarschijnlijk zou worden uitbesteed. Ik hield een vurig pleidooi, waarin ik aangaf dat groen activiteiten ongelofelijk veel mogelijkheden bieden voor cliënten. Ik kreeg het vertrouwen om een eigen avontuur aan te gaan. Collega’s die jarenlang in de omgeving van cliënten hadden gewerkt moesten zich omscholen naar het werken met cliënten. Mijn verhaal was simpel, als ik het kon waarom zij dan niet? Met vallen en opstaan en een moeizaam begin ging het centrum steeds beter lopen en kwamen er steeds meer cliënten. Na twee jaar was het een mooi draaiend onderdeel dat opviel.

Werk en herstel

In 2008 verhuisde we mee naar het nieuwe AC Heiloo. Na een paar jaar werd er een nieuwe kwekerij gebouwd met alles erop en eraan. Met deze grote investering liet GGZ NHN zien dat ze vertrouwen hadden in het effect dat arbeidsparticipatie kan hebben voor onze doelgroep.

Inmiddels stuur ik samen met Ben Kuiper als teamleiders het AC Heiloo aan en denken we mee over AC Heerhugowaard en AC Alkmaar. Een prachtige uitdaging om hier vanuit mijn functie vorm aan te geven en toekomstbestendigheid te creëren voor de dagbesteding. We hebben de mogelijkheid om trainingsmogelijkheden te creëren, maken gebruik van hoogwaardige producten en hebben legio deelmogelijkheden om arbeid op maat aan te bieden. De rode draad in mijn werk is dat het een onderdeel is van de maatschappij. Verbinden met alles wat los en vast zit. Werk en herstel zijn ontzettend belangrijk geworden voor onze doelgroep. Ik ben daarom tevreden met onze nieuwe naam ‘Maatwerk Centrum voor werk en ontwikkeling’.

Vertrouwen

Ik wil hierin benadrukken dat we het absoluut niet alleen kunnen. Gedreven collega’s en leidinggevenden die naast de weg durven te lopen, maar wel in de juiste richting. Dit alles maakt mijn werk dynamisch; geen dag is hetzelfde. Ik realiseer mij de hoeveelheid mogelijkheden en het vertrouwen dat mij is gegeven. Daar ben ik GGZ NHN zeer dankbaar voor. Het heeft mij gevormd en veel gegeven. Mede hierdoor ga ik nog steeds met veel plezier naar mijn werk en hoop dat nog vele jaren in goede gezondheid te mogen doen.'

Vragen over werken bij GGZ NHN?

Vraag het onze wervingsspecialist

Heb je een vraag met betrekking tot de vacatures voor psychiater, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut, arts, verpleegkundig specialist, spv of verpleegkundige, neem contact op met:

Pamela Heuvelman, wervingsspecialist

Telefoonnummer
06 83 43 74 80

P&O Servicedesk

Heb je een vraag over je sollicitatie of over de sollicitatieprocedure, neem contact op met onze P&O Servicedesk op:

Telefoonnummer
072 53 12 777

Leuke vacature gezien en heb je er inhoudelijk vragen over? Je kunt de contactpersoon die genoemd staat in de vacature altijd bellen!