Het verhaal van Ton (kok en activiteitenbegleider)

Ton is sinds 2010 kok en activiteitenbegeleider op de forensische afdeling.

“Ik ben vooral aan het kokkerellen met cliënten. We verzorgen allerlei maaltijden, van lunch tot hapjes voor recepties en open dagen. We hebben 7 jaar een goed lopend restaurantje gehad hier op de afdeling, waar collega’s konden lunchen. De cliënten deden alles zelf: boodschappen doen, het bereiden van de maaltijd en de verkoop.

Sommige jongens koken omdat het moet, maar anderen hebben er echt plezier in. Ik vind het heel mooi om hen iets bij te kunnen brengen. Ik neem ze mee naar onze moestuin om groente en fruit te oogsten. Ook laat ik ze ter inspiratie in de Allerhande lezen. Er zijn veel nationaliteiten hier en sommige jongens brengen ook recepten mee vanuit hun eigen cultuur. Dat inspireert mij ook weer! Zo maakten we roti volgens grootmoedersrecept; bulgur op de Turkse manier en heerlijke curries uit Sri-Lanka.

Middel

Ik zie koken als een middel, er hangt zoveel omheen wat belangrijk is. Het gaat ook om hygiëne, met geld omgaan, vertrouwen en samenwerken. Sommige cliënten gaan niet zo goed samen, maar er moet wel een maaltijd op tafel komen. Ik vind het een mooi spelletje dat in goede banen te leiden. Ik kies heel bewust de cliënten die ik bij elkaar zet.  Daar heb ik na zoveel jaar ervaring voelsprieten voor ontwikkeld. Soms zijn dat juist de cliënten die elkaar niet goed liggen. Hoe gaan ze daarmee om? Wordt het wedijveren of gaan ze samenwerken? Koken helpt ook om op een andere manier contact te maken met een client. Een client die heel afstandelijk is, krijg je tijdens het koken toch vaak aan de praat.

Ik probeer altijd de mens achter de verhalen te zien. Ik vind het mooi om deze mensen in de forensische psychiatrie een zetje op de weg terug te geven. Je ziet dat cliënten ook trots zijn als er een mooie maaltijd op tafel is gekomen. Dat zijn succesjes waar ik blij van word. Sommige jongens stromen zelfs door naar Keuken met Karakter. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen!

Ieder een stuk

Wat ik heel mooi vind binnen GGZ NHN is dat we allemaal een stukje doen. Of het nu hier op de groep is of iemand op kantoor: je doet het samen. Die samenhorigheid voel ik hier heel sterk. Er is ook enorm veel expertise in huis en collega’s zijn heel toegankelijk. Het is een prettig idee dat ik altijd bij collega’s terecht kan als ik ergens tegen aan loop. Wat ik ook uniek vind aan deze organisatie is dat je veel vrijheid krijgt. Er is veel ruimte voor eigen initiatief en dat wordt ook gewaardeerd. Zo bereiden we met Kerst een uitgebreid diner voor cliënten en hulpverleners. Dat zijn mooie momenten hoor. Ik ben hier als een vis in het water!" 

Vragen over werken bij GGZ NHN?

Vraag het onze wervingsspecialist

Heb je een vraag met betrekking tot de vacatures voor psychiater, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut, arts, verpleegkundig specialist, spv of verpleegkundige, neem contact op met:

Pamela Heuvelman, wervingsspecialist

Telefoonnummer
06 83 43 74 80

P&O Servicedesk

Heb je een vraag over je sollicitatie of over de sollicitatieprocedure, neem contact op met onze P&O Servicedesk op:

Telefoonnummer
072 53 12 777

Leuke vacature gezien en heb je er inhoudelijk vragen over? Je kunt de contactpersoon die genoemd staat in de vacature altijd bellen!