Het verhaal van Irene (forensisch psychiatrisch werker)

Irene werkt sinds 2001 als forensisch psychiatrisch werker op de Forensische Psychiatrische Afdeling (FPA) in Heiloo. Op de FPA verblijven cliënten met een psychiatrische diagnose én die in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen, met justitie. De taak van de FPA is tweeledig: de maatschappij beveiligen en zorgen dat cliënten hun leven buiten de kliniek weer zo stabiel mogelijk kunnen oppakken.

“Wat maakt dat ik hier als hulpverlener zit en jij als client? Dit intrigeert mij. Wat is er in jouw leven gebeurd dat jij tot een delict bent gekomen? Met deze open houding ga ik in gesprek met een cliënt, in plaats van met een belerend vingertje te wijzen. Ik vind het belangrijk om naast een client te staan. Mijn leven is zo gelopen dat ik hier werk, dat van hen is zo gelopen dat ze hier verblijven.

Bij onze cliënten kan er sprake zijn van verwaarlozing in de vroege jeugd en vervolgens uiteenlopende problemen zoals verslaving, slechte huisvesting, financiële problemen of geen werk. Gebrek aan steun is ook een belangrijke factor, vaak staan mensen er alleen voor.

We onderzoeken nauwkeurig waar de behandeling zich op moet richten. We hadden bijvoorbeeld een Afghaanse cliënt met veel onverwerkte (oorlog) trauma’s en verslavingsproblematiek. Na behandeling voor traumaverwerking, kreeg hij ook zijn verslaving onder controle. Daarna zochten we naar dagbesteding en huisvesting. Hij realiseerde zich dat teruggaan naar Amsterdam een trigger zou zijn om weer te gaan gebruiken.

Dit zijn belangrijke stappen, waarin cliënten zich bewust worden van hun eigen gedrag en valkuilen. En weer meer regie over hun eigen leven nemen. Inmiddels woont hij in een verdienwoning en mag hij dit huis permanent huren. Hij is niet meer in zorg bij ons. Daar doe je het natuurlijk voor.”

Burendag

“Het werk wat ik doe, leidt soms tot sterke reacties bij mensen. De forensische psychiatrie ligt ook vaak onder een vergrootglas. Maar veel mensen weten niet wat er zich afspeelt op een FPA. Daarom hebben mijn collega Jordy en ik vorig jaar samen met collega’s een burendag georganiseerd.

Ons gebouw, omringd door hoge hekken en prikkeldraad, roept natuurlijk ook veel op. De hoge opkomst heeft ons positief verrast en ik was blij met de oprechte interesse van omwonenden. Wie verblijven op de FPA? Wat hebben deze cliënten op hun kerfstok? Mogen cliënten van het terrein af? Zijn de bewoners veilig in Heiloo? Deze onderwerpen kwamen onder andere aan bod. Buren kregen uitleg en een rondleiding op de FPA. Ook konden zij een kijkje nemen bij Maatwerk (dagbesteding) en deelnemen aan een sessie psychomotore therapie (PMT).

We hebben op deze manier een helder beeld geschetst van hoe een behandeling in juridisch kader eruit ziet. Bijvoorbeeld dat er veel hulpverleners (met korte lijnen) bij een client betrokken zijn en dat er veel maatregelen zijn wat betreft bewegingsvrijheid op het terrein en verlof. We vinden het belangrijk om met onze omwonenden in contact te blijven. Daarom wilden we ook dit jaar weer een burendag organiseren maar helaas is dit vanwege corona alleen in een online variant mogelijk. We hopen volgend jaar weer onze deuren te openen.”

Ontwikkelen

“Ik vind het mooi dat GGZ NHN dit soort initiatieven breed ondersteunt en belangrijk vindt. Daardoor krijg je samen veel van de grond en het stimuleert om te blijven nadenken waar het beter of anders kan. Hierdoor blijf ik geïnspireerd en mezelf ontwikkelen. Ik ben nu ook bijvoorbeeld trainingsacteur binnen onze organisatie, dat zijn mooie kansen die het werk leuk en dynamisch maken.”

Vragen over werken bij GGZ NHN?

Vraag het onze wervingsspecialist

Heb je een vraag met betrekking tot de vacatures voor psychiater, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut, arts, verpleegkundig specialist, spv of verpleegkundige, neem contact op met:

Pamela Heuvelman, wervingsspecialist

Telefoonnummer
06 83 43 74 80

P&O Servicedesk

Heb je een vraag over je sollicitatie of over de sollicitatieprocedure, neem contact op met onze P&O Servicedesk op:

Telefoonnummer
072 53 12 777

Leuke vacature gezien en heb je er inhoudelijk vragen over? Je kunt de contactpersoon die genoemd staat in de vacature altijd bellen!