Cursus: Omgaan met een naaste met een psychose

Als u voor het eerst geconfronteerd wordt met één of meerdere psychosen van uw familielid of naaste, dan wordt u geconfronteerd met vreemd en ongewoon gedrag. U begrijpt vaak niet wat er met uw familielid aan de hand is.

Een psychose is een ernstige psychiatrische aandoening, die vaak bij jongvolwassenen ontstaat. De omgang met iemand die psychotisch is, is niet gemakkelijk.

U kunt het gevoel hebben buitenspel te staan, terwijl u zich juist zo betrokken voelt bij uw zieke familielid. Een ziek familielid beïnvloedt het dagelijks leven enorm, zowel tijdens de acute fase als daarna. Dag in dag uit wordt u geconfronteerd met de gevolgen van de ziekte.

Inhoud en doel van de cursus

In de cursus 'Omgaan met een naaste met een psychose' wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van de kennis over psychosen en over de gevolgen die dit heeft voor uw naaste en zijn omgeving. U leert hoe u het beste kunt reageren in moeilijke situaties. Verder leert u hoe u betrokken kunt zijn bij de hulpverlening en vindt u steun en herkenning bij anderen die in dezelfde situatie verkeren.

Voor wie is de cursus?

De cursus is bedoeld voor familieleden en direct betrokkenen van mensen die voor het eerst geconfronteerd worden met psychotische problematiek. En die in behandeling zijn of waren bij GGZ NHN.

Wat komt er aan de orde in de cursus?

Aan de orde komen onder andere de thema’s:

 • Wat is een psychose?
 • Medicijnen, werking en bijwerkingen: een psychiater geeft hierover voorlichting
 • Omgaan met een iemand met een psychose
 • Behandeling van een (eerste) psychose
 • Mogelijkheden bij GGZ NHN: zoals crisiszorg, acute zorg en langdurige zorg Gedwongen opname
 • Voorlichting over de stoornis en werk, studie
 • De vereniging Ypsilon, een landelijke organisatie van familieleden van patiënten met een verhoogde kans op een psychose, levert aan één van de bijeenkomsten een bijdrage.

Praktische informatie 

Frequentie 6 bijeenkomsten. 1 x per twee weken
Meer informatie en aanmelding

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via:

 • het Huisartsen Informatie Systeem (HIS)
 • Zorgdomein
 • de online aanmeldformulieren GGZ NHN op deze website.
 • telefonisch via aanmeldpunten GGZ NHN