Wintertijd: hoe komt u weer in het ritme?

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober gaat de klok achteruit naar wintertijd. Hierdoor mogen we een uurtje langer slapen, maar zijn ook de dagen korter en hebben we te maken met minder zonlicht. Sommige mensen ervaren dat hun biologische klok daardoor van slag raakt en het lastiger is om in te slapen en wakker te worden. Met onderstaande tips komt u zo snel mogelijk weer in het ritme.

Tijd in stappen verschuiven

Verschuif de komende week de tijd dat u gaat slapen niet in één keer 60 minuten, maar doe dit per etmaal slechts 20 minuten. De tijdsverschuiving verdeelt u dan over drie dagen. Sta vervolgens zoveel mogelijk op vaste tijden op en ga op vaste tijden naar bed. Zo went uw lichaam alvast aan de nieuwe tijd.

Bewegen in daglicht

In de donkere wintermaanden is er minder daglicht. Vermoed wordt dat de hoeveelheid daglicht een rol speelt bij het ontstaan van de winterdip. Bij te weinig daglicht wordt het slaaphormoon melatonine niet alleen ’s avonds aangemaakt, maar ook overdag. Dit kan zorgen voor moeheid en lusteloosheid. Hup naar buiten dus voor een dosis daglicht!
Hoe lastig het ook is om van de bank af te komen, kom in beweging. Het effect van een half uur daglicht tussen 11:00 – en 15:00 uur is zelfs op een bewolkte, regenachtige dag veel groter dan van kunstlicht binnen. U zult zien dat u zich daarna beter voelt.

Vitamine D

Het tekort aan daglicht zorgt er ook voor dat we minder vitamine D aanmaken. Een tekort aan vitamine D zorgt voor een lichte en onrustige slaap. Eet daarom meer vette vis tijdens de wintermaanden. Dit is een natuurlijke bron van vitamine D. Eventueel kunt u ook vitamine D innemen door middel van supplementen. Uw behandelaar kan daar meer over vertellen.

Online zelfhulpmodule 'Beter slapen'

Komt u moeilijk in slaap? Lukt het u niet om de hele nacht door te slapen? Wordt u 's ochtends niet uitgerust wakker? GGZ Noord-Holland-Noord biedt u de gratis online zelfhulpmodule Beter slapen. Ga op eigen tempo aan de slag voor een betere nachtrust!

Meer weten?

Card image cap

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via:

  • het Huisartsen Informatie Systeem (HIS)
  • Zorgdomein
  • de online aanmeldformulieren GGZ NHN op deze website.
  • telefonisch via aanmeldpunten GGZ NHN