Intensieve Traumabehandeling voor jongeren en jongvolwassenen

Expose Yourself is een zesdaags intensieve trauma behandelprogramma (ITB) voor jongeren en jongvolwassenen van 12 tot 25 jaar met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). In dit programma bij GGZ NHN divisie kinder- en jeugdpsychiatrie worden de specialistische behandeltechnieken Imaginaire Exposure en EMDR toegepast. Het behandelprogramma blijkt haalbaar, veilig en effectief te zijn.

Aanmelden

Wilt u iemand aanmelden voor dit intensieve trauma behandelprogramma, bel dan met: 072 53 57 620 of stuur een mail aan aanmeldingenITB@ggz-nhn.nl

Programma

Er vindt voorafgaand aan de behandeling een startgesprek plaats met de verwijzer, de jongere, het netwerk, een traumabehandelaar en de systeemtherapeut. Er wordt één traumatische herinnering per dag behandeld en iedere behandeldag voert een andere therapeut de twee trauma behandelsessies uit. Deze therapeuten voeren in de tweede behandelweek ook deze sessies uit. Na de lunchpauze krijgen jongeren een uur psychomotorische therapie, activerende beweging, onder begeleiding van een psychomotorisch therapeut. In iedere behandelweek voert een systeemtherapeut op twee dagen een gesprek met het netwerk. Exposure in vivo wordt op indicatie gedaan door een van de traumabehandelaren.

De cliënt volgt 2 x 3 dagen het volgende programma.

Tijd Programma
09.00 - 10.30 uur Exposure-sessie
10.30 - 10.45 uur Pauze
10.45 - 12.15 uur EMDR
12.15 - 12.30 uur Terugkoppeling aan netwerk met cliënt
12.30 - 13.00 uur Lunchen
13.00 - 14.00 uur Psychomotorische therapie

Exposure sessie

Tijdens de exposure sessie wordt op een gestructureerde manier en onder veilige omstandigheden de traumatische herinnering van de jongere inclusief alle angstige gevoelens volledig geactiveerd. Indien er sprake is van sterke vermijding en de angstactivatie onvoldoende is, worden in overleg met de jongere traumagerelateerde triggers aan de exposure toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld een geluid zijn, een geur of een foto.

Bij aanvang van de exposure sessie worden de angstige verwachtingen ten aanzien van de behandelsessie uitgevraagd: ‘Als ik de traumatische herinnering opnieuw ga beleven, dan ben ik het meest bang dat ik…….’ (bv. ‘verstijf in de sessie en opnieuw misbruikt word; dat ik agressief word en dat jullie de behandeling stoppen‘). Gevraagd wordt hoe geloofwaardig dit voor ze voelt op een schaal van 0 - 100.

Wat is het doel?

Het doel van de exposure is dat de jongere gaat ervaren dat hij of zij de traumatische herinnering aan kan en leert dat zijn of haar angstige verwachtingen niet uitkomen waardoor deze minder geloofwaardig gaan voelen.

De behandelsessies IE en EMDR volgen kort op elkaar, omdat jongeren aangeven er ‘goed in te zitten’, oftewel de traumatische herinnering is volledig geactiveerd en kan behandeld en verwerkt worden.

Voorwaarde voor deelname

Voorwaarde voor verwijzing naar het behandelprogramma is dat er sprake is van meerdere traumatische herinneringen die de klachten aansturen. Ook jongeren met suïcidaal gedrag kunnen deelnemen aan het behandelprogramma.

Aanmelden

Wilt u iemand aanmelden voor dit intensieve trauma behandelprogramma, bel dan met: 072 53 57 620 of stuur een mail aan aanmeldingenITB@ggz-nhn.nl

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via:

  • het Huisartsen Informatie Systeem (HIS)
  • Zorgdomein
  • telefonisch via aanmeldpunten GGZ NHN