Doe-praatgroep voor jongeren van 8-12 jaar op Texel

dinsdag 4 april 2023 14:45 uur - dinsdag 23 mei 2023 16:30 uur

Naar schatting telt Nederland zo’n 577.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Als een ouder een psychisch en/of een verslavingsprobleem heeft, dan worden jongeren thuis vaak met stresssituaties geconfronteerd. Daarom bieden Brijder en GGZ NHN voor deze jongeren de doe-praatgroep voor jongeren van 8-12 jaar op Texel aan.

Voor kinderen is het een grote belasting wanneer een ouder psychiatrische of verslavingsproblemen heeft. Kinderen voelen vaak goed aan dat het niet goed gaat met hun ouder en reageren daar allemaal anders op. Sommige vragen extra aandacht, anderen schamen zich of nemen teveel taken en verantwoordelijkheid op zich. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op overbelasting en kunnen zij op den duur zelf problemen gaan ontwikkelen. Daarom bieden Brijder en GGZ NHN voor deze kinderen de KOPP/KOV groep aan.

Doel van de groep

Het doel van de groep is de kinderen een veilige plek te bieden, waar ze met andere kinderen over de situatie thuis kunnen praten en:

  • Gevoelens leren herkennen en te uiten;
  • Schuld-, schaamte- en verantwoordelijkheidsgevoel te verminderen;
  • Informatie te verstrekken over psychiatrische ziektebeelden en medicijnen, over verslaving en verslavende middelen;
  • Na te gaan welke personen buiten het gezin de kinderen kunnen steunen;
  • Vaardigheden leren om beter voor zichzelf op te komen;
  • Zelfvertrouwen vergroten.

Preventiewerker Petra vertelt in deze video meer over de groep:

Voor wie?

De groep is bedoeld voor kinderen die een vader en/of moeder hebben met psychiatrische en/of verslavingsproblemen. Deze kinderen vinden het moeilijk om over thuis te vertellen. De schaamte is groot en de ervaring leert dat buitenstaanders hen daarop veroordelen en afwijzen. Zij hebben daardoor vaak weinig contact met leeftijdgenoten en staan er geregeld alleen voor. Thuis dragen zij doorgaans meer verantwoordelijkheid dan andere kinderen van hun leeftijd.

Wat komt er aan de orde?

De groep staat onder leiding van twee begeleiders. Elke bijeenkomst heeft een ander onderwerp. De kinderen praten niet alleen, maar maken ook gebruik van creatieve opdrachten en groepsopdrachten.

Ook aandacht voor de ouders

Voor de ouders worden er ook twee ouderbijeenkomsten georganiseerd.

Waar en wanneer

De groep komt 8 weken lang bij elkaar bij GGZ Noord-Holland-Noord op Texel. De eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdagmiddag 4 april van 14:45 - 16:15.

Aanmelden en meer informatie

Voor meer informatie over de KOPP/KOV-groepen en aanmelding kunt u contact opnemen met Petra Poland: p.poland@ggz-nhn.nl 06- 23116109

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via:

  • het Huisartsen Informatie Systeem (HIS)
  • Zorgdomein
  • telefonisch via aanmeldpunten GGZ NHN