Projecten destigmatisering

U bevindt zich hier: Homepage > Projecten destigmatisering  

Projecten destigmatisering

Socialrun, in samenwerking met Stichting Samen Sterk zonder Stigma, subsidieert jaarlijks initiatieven die openheid rondom psychische aandoeningen bevorderen en heersende taboes doorbreken. In 2017 is ruim 68.000 euro toegekend aan 30 nieuwe, kleinschalige projecten. Een stijging van bijna 28% ten opzichte van 2016! Het beschikbare geld is opgehaald door de deelnemers aan de Socialrun: een geweldige prestatie!

Bekijk hieronder de gesubsidieerde projecten van 2016 - 2017 - 2018 voor informatie en inspiratie!
Of klik hier

Binnen GGZ NHN werken inmiddels 5 ambassadeurs van Samen Sterk Zonder Stigma die zich als vrijwilliger, zowel binnen als buiten de organisatie, inzetten om openheid rond psychische aandoening bespreekbaar te maken. Drie van hen hebben al verschillende keren een bijdrage ontvangen vanuit de Socialrun gelden:

 • Danny Jacksteit kreeg in 2016 en 2017 een bijdrage voor zijn project: Stigma belicht
  Lees hier meer >>
 • Project ‘Drempels weg voor mensen met psychische klachten’ door Team Sportservice; 2017.
  Lees hier meer >>
 • Let’s talk about seks; Spel voor bespreekbaarheid stigma en zelfstigma bij seksualiteit, intimiteit en relaties; 2017.
 • Nanette Waterhout kreeg in 2016 een bijdrage voor het project: Mindapples.

  Er zijn twee bomen van hout gemaakt waarin mensen papieren appeltjes kunnen hangen, de zogenaamde mind apple’s (naar een project uit Amerika). Onder het motto  ‘An apple a day keeps de doctor away’ oftewel  ‘wat doe jij ieder dag om je (geestelijk) goed te voelen?’
  Het antwoord hierop schrijf je op de appeltjes en hang je in de boom. Als een reminder aan je zelf, een mooi voornemen of iets wat je al bereikt hebt. De bomen staan in de Herstelwerkplaats in Hoorn en in de Verhalenkamer in Heiloo. Kom gerust eens kijken en schrijf op jouw appeltje een mooi streven!


 • Ook ontving zij in 2016 een bijdrage om een werk/cursusboek te ontwikkelen rond zelfstigma / zelfcompassie.
 • Clara koek en Nanette Waterhout hebben in 2017 geld ontvangen voor hun project: ‘Onzichtbare zorgen/openheid over psychische aandoening’ bij bedrijven buiten de ggz. Een succesvolle bijeenkomst heeft al plaatsgevonden bij het hoogheemraadschap, onze buren in Heerhugowaard. Dit project krijgt daar nog een verder vervolg. Verder staan nog twee andere organisaties in de planning voor 2017.

Openheid over psychische klachten
Open kunnen zijn over psychische klachten en het aankaarten van vooroordelen is hard nodig omdat veel clienten aangeven in hun acceptatie en herstelproces aan te lopen tegen vooroordelen/stigma en het zelfstigma dat hieruit voort kan komen. Het maakt je onzeker, levert een negatief zelfbeeld en schaamt op. En dit bemoeilijkt onder andere het vragen om hulp, acceptatie van de psychische aandoening en het herstelproces.