Ervaringen

U bevindt zich hier: Homepage > Over ons > Ervaringen  

Ervaringen

Benieuwd naar hoe anderen Maatwerk, centrum voor werk en ontwikkeling ervaren?

"Ik herinner mij stress en irritatie, maar dankzij MindsZ is dat verleden tijd"

Door langdurige pesterijen in mijn jeugd heb ik een psychische kwetsbaarheid opgelopen. Ik ervaar nu moeite met drukte, stress, grote groepen en soms ook met autoriteitsfiguren.

Eén van mijn problemen is dat ik slecht slaap. Ik kom moeilijk in slaap en wanneer ik eindelijk slaap, word ik moeizaam wakker. Logischerwijs werd dit een groot probleem voor het hebben van een reguliere baan of het volgen van een opleiding.

Bij MindsZ leer ik hoe ik met deze moeilijkheden om kan gaan en sta er hierdoor een stuk beter voor. We krijgen hier de ruimte om op eigen tempo onszelf aan te leren hoe we om kunnen gaan met struikelblokken.

Het geduld en de ondersteuning van de begeleiders en collega’s helpt enorm bij het opzetten van een rustige werkomgeving. Je kunt hier zelf aangeven wanneer, hoe en welk werk je wilt doen. De mentaliteit van ‘vrijwillig maar niet vrijblijvend’ is hier sterk aanwezig. Er zijn natuurlijk een aantal basisregels, maar samen met de begeleiders stel je ook regels voor jouzelf op. Kom je bijvoorbeeld vaak te laat? Dan wordt er samen besproken hoe dit opgelost kan worden. Als dat blijkt te werken kunnen daarna de regels weer strenger worden.

Ik ben bij MindsZ terechtgekomen via het IPS-traject. Dit is een soort ondersteuning van de GGZ om werk of een opleiding te zoeken. Ik begon 1,5 jaar geleden met één dag per week. Dit werden er later twee en even later kwam ik zelf met de suggestie om drie dagen te komen. Dit kwam als een grote verrassing voor mijzelf, mijn begeleiders en mijn ouders, omdat ik eerst nog veel moeite had met één middag werken. Ik herinner me stress, irritatie, wanhoop en spanning, maar dankzij MindsZ is dat grotendeels verleden tijd.

Op een gegeven moment kwam mijn hobby fotografie ter sprake. We kwamen op het idee dat ik foto’s van de producten kon gaan maken en doe dat inmiddels nu al een jaar. Ook is het managen van het Instagram-account een van mijn activiteiten.

Het mooie van MindsZ is dat het anders is en iedereen is hier anders. Iedereen wordt hier gewaardeerd als individu en er wordt gezocht naar ieders kwaliteiten en deze worden verder ontwikkeld.

Ik ben hier nu drie dagen en hoop dit uit te kunnen werken naar vijf dagen, zodat ik binnenkort weer een opleiding kan gaan doen of een volledige baan kan zoeken. Ik ben al een heel eind gekomen, dit dankzij MindsZ, mijn collega’s en begeleiders. Nu nog de laatste stapjes en dan is het leven weer op de rails.

'Wat ben ik blij dat ik die dag heb doorgezet'

"Al vele jaren ben ik cliënt bij de GGZ. Van activiteitenbegeleider Wilfred van den Hoven kreeg ik eerder dit jaar de vraag of ik eventueel op het Activiteitencentrum productiewerk wilde komen doen. Ik had geen idee wat dit precies inhield maar ik wilde dit wel eens proberen. Nu is de begeleiding bij het AC perfect dus ik durfde het wel aan, mede doordat ik al een tijdje slecht alleen thuis kon zijn. Op een maandag ben ik naar het AC gegaan en ben naar de werkruimte gegaan. Hier maakte ik kennis met de mensen die hier al langer werkten. Een aantal van hen ken ik al jaren, dus dat voelde wel vertrouwd. Toen heeft Wilfred mij uitgelegd wat ik precies moest doen. Ik was best heel zenuwachtig en vond het heel spannend, maar wat ben ik blij dat ik die eerste dag heb doorgezet en niet naar huis ben gegaan want nu, maanden later, ben ik de begeleiders van het AC zo ontzettend dankbaar dat ze mij deze kans hebben gegeven.

Sindsdien gaat het veel beter met mij en dat is wat het met mij doet. De contacten met de andere deelnemers alleen al zijn zo waardevol en zo bijzonder, dat is echt elke dag weer een verademing, want thuis zit ik alleen maar voor me uit te staren en te piekeren. Het is zo'n positieve verandering voor mij en dat enthousiasme merken mijn familie, partner, vrienden en buren ook en zo zijn we met z'n allen heel blij. Het is een afleiding die niet onderschat moet worden. Het verbetert mijn humeur en ik heb veel minder last van stemmingswisselingen. Ook voorkom ik zo dat ik mij afzonder en thuis blijf. Nu durf ik wat ik al heel lang niet meer durfde, namelijk naar buiten gaan, onder de mensen komen en er ook nog plezier aan beleven.

Nu heb ik weer een reden om op te staan en dat is zo ontzettend belangrijk en daarom wil ik alle begeleiders van het AC bedanken dus ik hoop dat ik hier nog heel lang mee kan doorgaan."


'Ik ga graag naar het AC'

Ik ben nu 5 maanden werkzaam op het AC in de keuken voor 20 uur per week. Het aantal uren heb ik afgestemd met de begeleiding. Hiervoor heb ik diverse baantjes gehad, maar allen tijdelijk. Ik heb mijn school niet afgemaakt, dagbesteding is daarom belangrijk want dat geeft afleiding en zorgt ervoor dat ik minder met mijzelf geconfronteerd wordt.

Ik denk dat het een positieve invloed heeft op mijn depressieve gevoelens, want ik ga graag naar het AC. Ik verwacht dat ik tijdelijk gebruik ga maken van het AC, zo'n 2 à 3 jaar, omdat ik uiteindelijk hoop begeleid te worden naar de arbeidsmarkt. Ik denkt via leerwegondersteuning of job coaching. De sfeer op het AC is een belangrijke reden dat mensen blijven komen.


'Een nuttige invulling van mijn dag'

Ik ben erg tevreden over de dagbesteding op het AC in Heiloo. Ik kan op mijn eigen tempo werken en er is geen druk. Spanning is niet zo goed voor mij. Ik heb veel gekeken naar wat ik echt leuk vind om te doen. Nu ben ik actief deelnemen van MindsZ, een project waar creatieve ontwerpen worden omgebouwd naar nieuwe producten. Het product krijgt de naam van de ontwerper, dat vind ik leuk. Een nuttige invulling van mijn dag vind ik belangrijk. We gaan hier met respect met elkaar om en iedereen wordt serieus genomen.


'Echte waardering'

"De waardering die we krijgen voor het werk dat wij doen voelt goed! Men denkt vaak dat we alleen maar een taakstraf uitvoeren, maar dat is lang niet altijd het geval. We werken hard en dragen hiermee bij aan de woon- en leefomgeving van de buurtbewoners. Ik maak mijzelf hiermee nuttig in de werkende maatschappij."