Wat is herstel?

U bevindt zich hier: Homepage > Herstel werkt! > Wat is herstel?  

Wat is herstel?

U kunt het vergelijken met een reis voor het leven, die u aangaat op eigen kracht en in samenwerking met mensen die u hier in kunnen ondersteunen. Herstellen gaat om het gevoel te krijgen, dat u in staat bent keuzes voor uzelf te maken, u zich veilig kunt voelen en vertrouwen kan hebben in het onbekende. Herstel is het geloof en de hoop kunnen hervinden, dat u al lange tijd kwijt kunt zijn, over het feit dat deze reis bestaat. Ook u mag en kan deze weg gaan bewandelen. Herstel is voor ieder persoon een uniek proces, met verschillende uitkomsten. Een proces dat ieder grotendeels zelf moet doen, maar niet alleen.

Behandeling en herstel kunnen samen door één deur!

Beide processen hebben hun eigen karakter, die ieder hun eigen tools, klimaat en expertise nodig hebben om goed te kunnen worden ingezet. Behandeling kan gezien worden als ‘een stukje gereedschap dat ingezet kan worden binnen het herstel’. Vaak neemt behandeling hier wel een belangrijke plaats in, maar dat hoeft zeker niet altijd leidend te zijn. In ieder geval verdient elk stukje gereedschap, dat gebruikt kan worden binnen het herstel, de benodigde aandacht en is minstens zo belangrijk.

De weg naar herstel samen bereiken!

De ervaringsdeskundige kan zijn/haar ervaringen delen met hulpverleners en cliënten. Wat betreft vroegere eigen problematiek en eigen ervaringen met hulpverlening, hulpverleners, instellingen en medecliënten. De ervaringsdeskundige kan de aansluiting tot hulpverlening ondersteunen door te helpen zoeken naar de weg van herstel. Dit kan leiden tot evenwichtiger besluitvorming en nog betere hulpverlening.