Eetstoornissen

U bevindt zich hier: Homepage > Verwijzers > Welke psychiatrische problemen behandelt Triversum > Eetstoornissen  

Eetstoornissen

Kinderen en jongeren met een eetstoornis zijn de hele dag door met eten bezig en zijn erg ontevreden over gewicht en lijf. Ook kunnen zij juist ongecontroleerde eetbuien hebben.

Oorzaken die een eetstoornis doen ontstaan en in stand houden

  • Genetisch bepaalde persoonlijkheidskenmerken (perfectionisme, onvermogen tot het uiten van negatieve gevoelens, als angst, boosheid en verdriet) kunnen een eetstoornis eerder doen ontstaan.
  • Traumata, een laag zelfbeeld, dat mede gekoppeld wordt aan uiterlijke kenmerken en de hormonale ontwikkelingen, die aan de puberteit vooraf gaan, kunnen samen met levensgebeurtenissen een eetstoornis uitlokken.
  • Spanningen binnen het gezin, problemen met leeftijdgenoten, een laag zelfbeeld, ziekte en verlieservaringen kunnen op hun beurt, een eenmaal ontstane eetstoornis in stand houden.

Gevolgen

Is er eenmaal een eetstoornis, dan kan dit verregaande gevolgen hebben voor het normale functioneren en kunnen er zowel ernstige somatische complicaties (acute hartstilstand, hypoglycaemisch coma) als psychiatrische complicaties (depressie, suïcidaliteit) ontstaan, naast aanzienlijke beperkingen in het sociaal functioneren. Een eetstoornis kan een chronisch beloop krijgen.