JIM theater trekt volle zaal hulpverleners

U bevindt zich hier: Homepage > Over Triversum > Nieuws > JIM theater trekt volle zaal hulpverleners  

JIM theater trekt volle zaal hulpverleners

26 / 11 / 2018

Op donderdag 15 november 2018 vond het JIM-theater plaats op de hoofdlocatie van Parlan in Alkmaar. Een interactieve voorstelling over de vernieuwende JIM-aanpak in de praktijk, waarmee zowel Parlan Jeugdhulp als GGZ NHN divisie Triversum, Kinder- en Jeugdpsychiatrie gaan werken.

JIM combineert de informele expertise van JIM (familielid, vriend of bekende van de jongere) met de formele expertise van de professional.

Het animo voor de theatervoorstelling was groot; alle tachtig stoelen waren bezet! Voornamelijk met hulpverleners zoals psychologen, orthopedagogen, jeugdzorgwerkers en FACT-team medewerkers, maar ook met beleidsmedewerkers van de gemeenten en bestuurders.

Ontspoorde moeder-dochter relatie als leidraad

Na een korte introductie werd het publiek deelgenoot gemaakt van een door omstandigheden totaal ontspoorde relatie tussen moeder en dochter. Deze setting was gedurende de voorstelling leidraad om de verschillende fases in de JIM-aanpak te laten zien. Van het uitkiezen van een JIM door de jongere, de acceptatie van de JIM door de ouder(s), de samenwerking van de professional met de JIM tot aan de afspraken die met het gezin worden gemaakt.

Interessante discussies

Er was veel interactie met het publiek dat telkens werd gevraagd op de gespeelde scenes te reageren en input te geven. Dat leverde interessante discussies op over onder andere de eigenschappen waaraan een JIM zou moeten voldoen, de relatie van de professional met de JIM en hoe een JIM te vinden is in het soms ingewikkelde of niet-steunende netwerk waarin jongeren kunnen verkeren.

Een ‘echte’ JIM aan het woord

Nadat het publiek getuige was van het succes van de JIM-aanpak in de gespeelde situatie, was het de beurt aan ‘echte’ JIM Ard vergezeld door Els Bijman van Stichting JIM om vragen van het publiek te beantwoorden. Vanuit zijn ervaring als JIM beschreef Ard twee essentiële aspecten van de JIM-aanpak: het vertrouwen dat de jongere heeft in zijn zelf gekozen JIM en de kennis die de JIM heeft over het gezin. Dit maakt dat een JIM van grote toegevoegde waarde is in een hulpverleningstraject. Zowel de JIM als de professional, zet zich in voor de jongere. Samen hebben zij de meeste kennis om de jongere en het gezin vooruit te helpen.

Trainingen

Het JIM-theater is bedoeld als kennismaking. Hulpverleners van Parlan en GGZ NHN worden begin 2019 vanuit Stichting JIM getraind in de JIM-aanpak, alvorens zij vanuit gezinsteams aan de slag gaan met de JIM-aanpak. Meer informatie over JIM vind je op http://www.jimwerkt.nl/.