Heb ik een psychiatrisch probleem?

U bevindt zich hier: Homepage > Jongeren > Heb ik een psychiatrisch probleem?  

Heb ik een psychiatrisch probleem?

Je merkt dat je anders denkt, doet of voelt dan anderen, of snapt niet waarom de mensen om je heen zo op je reageren. Bij een psychiatrisch probleem lukt het niet om het zelf op te lossen.

Je bent niet de enige. Best veel jongeren hebben last van psychiatrische problemen. Denk aan ADHD, depressie of eetproblemen. We hebben de meest voorkomende problemen voor je op een rij gezet. De kans is groot dat jouw probleem erbij zit.

De meest voorkomende problemen op een rij:


Je hebt moeite om vrienden te maken en begrijpt andere kinderen niet

Je vindt het moeilijk om in te schatten hoe anderen zich voelen of hoe zij gaan reageren. Je vindt het fijn als je vooraf precies weet wat er gaat gebeuren en dat alles op een vaste wijze gebeurt. Misschien heb je autisme. Autisme komt best veel voor bij kinderen en jongeren. Wij hebben veel ervaring in het begeleiden van kinderen en jongeren met autisme.

Je hebt moeite met concentreren en bent heel druk

Je hebt moeite om je aandacht ergens bij te houden. Je bent snel afgeleid en vergeetachtig. Ook lijk je nooit stil te kunnen zitten, praat je veel en bemoei je je met iedereen. Het kan ook zijn dat je alleen maar druk bent of dat je vooral problemen hebt met opletten in de klas. Misschien heb je ADHD. Je bent niet de enige. ADHD komt voor op alle leeftijden bij vrij veel kinderen en jongeren (3 tot 5%).

Je bent de hele dag door met eten bezig en ontevreden over je lijf

Je bent altijd aan het lijnen en afvallen, maar je blijft jezelf te dik vinden. Het kan ook zijn dat je juist ongecontroleerde eetbuien hebt en dan juist heel veel tegelijk eet. Misschien heb je een eetstoornis. Een eetstoornis kan je gezondheid ernstig bedreigen, je moet daarom wel hulp zoeken. Triversum kan je helpen weer een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Je voelt je ellendig

Je hebt nergens zin in en je vindt niets meer leuk. Je komt ’s ochtends met moeite je bed uit en eet slecht. Je gelooft niet in jezelf of in anderen. Je voelt je ook de hele dag moe. Eigenlijk vind jij je leven niets waard. Het kan zijn dat je last hebt van een depressie. Depressie komt best vaak voor bij kinderen en jongeren. Je kunt een depressie niet zomaar wegpraten. Gelukkig is een depressie te behandelen. Triversum weet hoe dat moet.

Je bent elke dag bang en constant aan het piekeren

Als er gevaar dreigt, zijn wij allemaal bang. Het is iets anders als je door angst niet meer die dingen doet, die je graag wil doen. Of als je het piekeren bijna niet meer kan stoppen. Jij bent bijna elke dag wel bang. Je valt ’s avonds pas laat in slaap doordat je steeds piekert. Je wilt iedere dag wel een keer gerustgesteld worden en maakt je druk om kleine dingen. Triversum kan je goed helpen om van je angsten af te komen.

Naar Alle psychiatrische problemen >>