'Piep zei de Muis' 4 tot 7 jaar

Soms gebeuren er dingen in een gezin waar een kind zich geen raad mee weet. Een ouder die ziek is, een scheiding, verdriet, ruzie of geweld. Herkent u dit? Mogelijk kan uw kind dan een steuntje in de rug gebruiken.

 

Voor wie?

‘Piep zei de muis’ is er voor kinderen van 4-7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen. Bijvoorbeeld als een ouder ernstig ziek wordt of depressief is, of er sprake is van een scheiding, ruzie of geweld. Andere voorbeelden waar u aan kunt denken: als iemand komt te overlijden of bij een ernstig ziek broertje of zusje. Het is een leuke groep waar kinderen plezier hebben, vriendjes maken en iets helemaal voor zichzelf hebben.

Waarom is deze groep belangrijk?

Kinderen kunnen minder goed omgaan met spanning en stress dan volwassenen. Ze betrekken alles op zichzelf. Ze voelen zich schuldig en denken dat het door hen komt dat pappa of mamma zo verdrietig of ziek is. Kinderen reageren op deze leeftijd op verschillende manieren op stress en spanning: door heel stil te worden, zich niet te uiten of ze worden boos, dwars of onzeker. Ze kunnen bang zijn om te gaan slapen of bij hun moeder weg te gaan. Ze plassen soms nog of weer opnieuw in bed.

Wat doen we tijdens Piep zei de muis?

In de groep vertelt PIEP de muis, een handpop, over wat hij allemaal meemaakt. Hij nodigt de kinderen uit om samen met hem voor allerlei situaties een oplossing te zoeken: wat doe je bijvoorbeeld als je verdrietig bent? Op deze wijze wordt er op een speelse manier geprobeerd om kinderen vaardigheden te leren waardoor ze makkelijker met eigen emoties en de situatie thuis om kunnen gaan, meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zich niet meer schuldig voelen. Ook wordt gewerkt aan een positief zelfbeeld; wie ben je, wat doe je graag en wat kan je goed?

Bijeenkomsten voor ouders/verzorgers

Spanningsvolle omstandigheden raken iedereen binnen het gezin. Daarom zijn er ook voor de ouders een aantal bijeenkomsten waar u, samen met andere ouders, leert wat u zelf kunt doen om uw kind te ondersteunen. Er wordt aandacht besteed aan opvoedkundige thema’s en vragen en hoe u sensitief om kunt gaan met uw kind. 

Praktische informatie 

Duur 1 uur per bijeenkomst
Hoe vaak? 12 wekelijkse bijeenkomsten voor de kinderen en 4 voor de ouders
Deelname Er kunnen maximaal 8 kinderen aan de groep meedoen
Aanmelden en meer informatie

U kunt als ouder in de regio Noord-Holland Noord direct uw kind aanmelden bij:
Petra Poland via dit formulier of telefoonnummer 06 23 11 61 09.

Er starten regelmatig nieuwe cursussen en groepen gedurende het jaar. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op of bekijk de agenda.


Samenwerkende organisaties

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de problemen waar kinderen en jongeren tegenaan lopen, werken GGZ Noord-Holland-Noord en Brijder Jeugd al jaren samen. Verschillende medewerkers van deze organisaties begeleiden gezamenlijk de doe- en praatgroepen. Hierdoor bundelen wij onze kennis over verslaving en psychiatrische problematiek en helpen kinderen op de best mogelijke manier grip te krijgen op de situatie thuis. Ouders of verzorgers worden altijd goed geïnformeerd en betrokken.

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 65 65 010 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: